Vo vedeckej cukrárni sa bude hovoriť o halucinogénoch

12.11.2017
0

Zdroj: cvtisr.sk

Páčil sa vám článok?

V novembrovej vedeckej cukrárni sa dozviete, čo znamená a odkiaľ pochádza slovo psychedeliká, kde sú začiatky využívania psychedelických látok, prečo bol výskum psychedelík zakonzervovaný takmer na vyše pol storočia a prečo dochádza k jeho renesancii vo vede 21. storočia.

O tom, čo sú psychedeliká, s podtitulom Od šamanizmu k liečbe duševných porúch, príde v utorok  14. 11. 2017 od 9.00 h do vedeckej cukrárne v budove CVTI SR, v Bratislave na Lamačskej ceste 8/A, porozprávať inžinier Martin Kuchař  z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. Podujatie podporilo České centrum.

Slovo psychedeliká pochádza z gréčtiny a znamená látky, ktoré zjavujú dušu (psyché – duša, delos – manifest). Od pradávna boli využívané v šamanizme ako mocné nástroje pri vešteckých a šamanistických obradoch. Novoveký vzostup záujmu o psychedelické látky je spájaný s objavom LSD, ale bol násilne na pol storočia zakonzervovaný a až v posledných rokoch sa podarilo získať povolenie štátnych inštitúcií v Amerike a Európe k ich opätovnému výskumu. Právom tak hovoríme o renesancii psychedelík vo vede 21. storočia. 

Martin Kuchař sa narodil v Čáslavi v roku 1980. V roku 2004 vyštudoval odbor organická chémia na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe. Od roku 2014 vedie laboratórium forenznej analýzy biologicky aktívnych látok na Fakulte potravinárskej a biochemickej technológie Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. Od roku 2015 sa tiež podieľa na výskume psychedelík v Národnom ústave duševného zdravia. Profesijne sa zaujíma o problematiku nových psychoaktívnych látok z toxikologického hľadiska a tiež o možnosť ich využitia v neuropsychofarmakologickom výskume. Venuje sa tiež problematike rastlinných drog.

Vedecká cukráreň sú pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie