V novej vinotéke nájdete 800 druhov vína

8.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Koncom júla otvorili v Bratislave špecializovanú predajňu s vínom. Vino­theka sv. Urbana na Klobučníc­kej ulici nahradila v zrekonštruovaných pries­­toroch obchod s klenotmi. Roz­sa­hom ponúkaného sortimentu ide o jedinečnú predajňu nielen v Bra­tislave, ale na Slovensku vôbec.

V drevených regáloch jednoducho, pritom štýlovo zariadeného interiéru, sú uložené vína takmer zo všetkých kútov sveta. V malých, väčších alebo maxi fľašiach, biele, ružové, červené, spolu so šampanským, sektmi a koňakmi. Nechýba ani doplnkový tovar, poháre, čapovacie pípy, vývrtky - všetky nevyhnutné pomôcky na servírovanie vína.

Hneď vedľa vitríny s pravými francúzskymi koňakmi (pre fajnšmekrov či skôr zberateľov aj za viac ako 50 tisíc korún) sú v typických škatuľkách uložené pravé kubánske cigary. Podľa jedného z predavačov sú veľmi vhodnou kombináciou napríklad s červeným čílskym vínom. Mimochodom, jeho rozprávanie o víne hádam predstihuje aj odborné výklady vinárskych múzeí. Naša prechádzka okolo regálov s vínom v neveľkej predajni trvala dobrú polhodinu.

Začali sme pri šampanskom. Všetkými druhmi, ktoré sa dajú na Slovensku kúpiť. Slovenské, české, talianske, maďarské, kalifornské, ruské a španielske sekty pekne vedľa seba spolu s francúzskym šampanským. Francúzske výrobky sú vlastne jedinými, ktoré smú nosiť názov Champagne, pretože pochádzajú z rovnomennej oblasti vo Francúzsku. Najhodnotnejšie šumivé vína sú tie, ktoré sa vyrábajú metódou klasickej šampanizácie. Jednoducho povedané, táto metóda spočíva v tom, že sa do fľaše naleje mladé víno a pomocou kvasiniek sa nechá prekvášať v pôvodnom obale.

V regáli v zadnej časti obchodu sú špecifické výberové vína. Je tu napríklad ponuka archívnych vín z Mikulova, Veľkého Krtíša, Nitry počnúc ročníkom 1971 až po deväťdesiaty piaty. Z talianskej produkcie sú tu ľahšie vína z okolia Ríma, z Maďarska Egri Bikaver - ťažšie víno odporúčané na posilnenie tvorby červených krviniek. V policiach sú uložené omšové i kóšer vína z Košíc, ktoré sú vyrábané ako 100-percentné prírodné produkty bez použitia prifarbovačov a stabilizátorov. Je tu i moravský Cabinet, čo je víno z regiónov dosahujúcich cukornatosť nad 21 jednotiek alebo vína z neskorého zberu, keď sa hrozno necháva vo vinohradoch kvalitne dozrieť, čím sa dosiahne vyššia cukornatosť, a tým ešte kvalitnejší kvasný proces.

V prednej časti vinotéky sú najbežnejšie vína od slovenských výrobcov. Z Dvorov nad Žitavou je tu Alibernet, čo je na Slovensku vyšľachtená odroda hrozna. Na hornej galérii je veľká ponuka francúzskych vín. Sú tu však aj vína z Luxemburska, Rakúska, Španielska, Portugalska, ale aj z Chile. Čílske vína sú vyrábané z hrozna pestovaného v sopečnom kráteri v špecifických klimatických podmienkach. Ako nám prezradil náš sprievodca, striedanie slnečných horúcich dní so studenými a daždivými nocami dáva týmto vínam široký buket a nezameniteľný výraz.

Onedlho by mali vo vinotéke začať s predajom sudového vína. Pre ozajstných labužníkov alebo zberateľov majú v pivnici pripravené osobné kóje na uskladnenie prineseného vína. Á propos, dobrá pivnica by mala mať 12 až 16 stupňov a okrem dobrého vína by v nej nemali chýbať ani pavučiny a pleseň. A ešte jedna rada: víno vo fľaši skladujte na ležato, nech korok zostane vždy zvlhčený, aby sa cez vysušené póry nedostával do fľaše vzduch. Na zdravie!

Milan Šeršík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?