Jubilujúca škola dizajnu sa prezentuje výstavou v bratislavskom Satelite

19.10.2017

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Výstavou Kontinuita si v bratislavskej galérii Satelit 20 rokov svojej existencie pripomína Súkromná stredná umelecká škola dizajnu. Okrem zoznamu takmer 300 pedagógov a zamestnancov školy z obdobia rokov 1998 až 2017 je tam množstvo diel vytvorených jej študentmi a absolventmi.

Netradične riešenou inštaláciou si možno pozrieť asi 250 visiacich posuvných obrazov dizajnérskych prác budúcich fotografov, grafikov, odevných návrhárov, animátorov, filmárov a ďalších vizuálnych umelcov. Expozíciu v iných priestoroch dopĺňajú desiatky rôzne dlhých experimentálnych aj vtipných videí. Podľa kurátora Ľuboša Lehockého výstava mapuje dve dekády najdlhšie pôsobiacej súkromnej strednej umeleckej školy na Slovensku prostredníctvom archívu videí a netypickým spôsobom nainštalovaných stoviek tlačí. Jej súčasťou je v samostatnej miestnosti videoinštalácia Ocean študenta Reného Lazového, ktorú mohli diváci vidieť na nedávnom festivale Biela noc. Rozvinutím a pokračovaním výstavy je katalóg – skicár. V textoch a rozhovoroch zachytáva pohľady a názory vedenia, pedagógov školy aj ďalších osobností z oblasti umenia, dizajnu a školstva na jubilujúcu školu. Formou ankety katalóg približuje aj uvažovanie absolventov a pedagógov o otázkach súvisiacich s umeleckou a dizajnérskou tvorbou.

„Zaujímavosťou je, že veľkú časť publikácie tvoria čisté listy. Tie sú priestorom pre budúce idey, nápady, vízie a skice čitateľov, ktoré vytvoria tiež určitú kontinuitu," na stredajšom (18.10.) otvorení výstavy zdôvodnil Lehocký. „Súčasťou školy je galéria Sumec, ktorá prezentuje súčasné výtvarné umenie a dizajn. Máme aj Centrum odborného vzdelávania a prípravy so zámerom prepájania výučby odbornou praxou s podnikateľskou sférou. Toto duálne vzdelávanie realizujeme v spolupráci s niekoľkými inštitúciami," pripomenula pedagogička animovanej tvorby Marianna Kajabová. Tematikou duálneho vzdelávania sa bude 23. novembra zaoberať pripravovaný seminár. V sprievodnom programe výstavy, ktorá potrvá do 3. decembra, sú aj ďalšie voľne prístupné podujatia pre verejnosť. 

(TASR, foto: Faceboook)

Páčil sa vám článok?