Na Sandbergu pribudlo nové zábradlie a značenie a zdá sa, že ignorantov je menej

6.10.2017
Pád zo skaly v devínskej novej vsi mladý muž neprežil - sandberg
Páčil sa vám článok?

Počas leta osádzali ochranári na Sandbergu značky, ktoré informovali návštevníkov, že sú v Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla a nesmú sa tu pohybovať mimo vyznačených turistických a náučných chodníkov. Spoločne s preventívnymi kontrolami zjavne čiastočne zabrali, lebo ľudí ignorujúcich zákazy už pobehuje po vzácnom prírodnom útvare menej.

Hoci niektoré značenia museli ochranári osádzať opakovane, pretože ich niekto ukradol alebo zničil, nevzdali to. Trpezlivo ľuďom vysvetľujú, že lokalita Sandberg je hniezdiskom  chránených druhov vtákov. Pieskovcové steny tvoria ideálne možnosti pre hniezdenie sťahovavého druhu - včelárika zlatého. Ide o najvýznamnejšiu a najpočetnejšiu kolóniu na Západnom Slovensku tvorenú každoročne 30 - 45 pármi. Minulý rok práve kvôli nedisciplinovanému  a necitlivému správaniu návštevníkov voči prostrediu, kde tento druh hniezdi, nevyhniezdilo až 23 párov, ktoré zanechali svoje hniezda v dôsledku intenzívneho vyrušovania. Druhým argumentom nie je ani tak 66-eurová pokuta ako skôr fakt, že ak si tento fascinujúci prírodný útvar „rozkopeme“, tak naše deti už nebudú mať čo obdivovať ani chrániť.

Zdroj: BN

„Niektorí turisti prichádzajú z vrchu na Sandberg aj z nevedomosti. Nelegálne chodníky sú už také vyšliapané, že sa im podarí zablúdiť. Plánujeme preto viditeľnejšie na to upozorniť, doplniť tu značenia a chodníky ohradiť,“ povedal pre Bratislavské noviny Dušan Marko zo Štátnej ochrany prírody SR - Správy CHKO Malé Karpaty.

Zdroj: BN

​(in, c, foto: jš)

Páčil sa vám článok?