Pacienti na onkológii si spríjemňujú čas čítaním. Knihovníčky za nimi prišli aj osobne

13.9.2017
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Možno by sa zdalo, že kto príde na onkológiu do Ústavu sv. Alžbety na Heydukovu v Bratislave, nemá ani pomyslenie na kultúru, opak je však pravdou.

„Som veľmi rád, že si môžem chvíle čakania spríjemniť knihou zo Susedskej knižnice,“ hovorí pán Ján, ktorý je v knižnici častým hosťom. „Začnem ju čítať pred ambulanciou, dočítam ju doma, pri ďalšej návšteve ju vrátim a zase si požičiam inú.“

Pán Karol bude v tejto nemocnici dlhšie. Tak si z knižnice zobral hneď niekoľko kníh. „Aspoň nebudem myslieť len na to, čo všetko ma tu čaká,“ povedal so smutným úsmevom.

Miestna knižnica Petržalka v spolupráci s vedením nemocnice zriadila Susedskú knižnicu na Heydukovej už pred piatimi rokmi. Každý rok o takomto čase sem prídu knihovníčky aj osobne, ponúknu knihy navyše,  porozprávajú o nich. Takýto deň bol aj včera a záujem bol naozaj veľký. Najviac išli na odbyt knihy pre deti.

„Túto akciu robíme na záver Dní dobrovoľníctva v spolupráci s O.z. Vŕba. Spolu s tunajšou celoročnou Susedskou knižnicou a so Samoobslužnou miniknižnicou na Klinike pre deti a dorast v nemocnici na Antolskej sa knihami snažíme dospelým aj deťom spríjemniť pobyt v nemocnici, ponoriť sa do sveta fantázie a možno si aj prečítať príbehy ľudí s podobným osudom. Mnohí pacienti sa mi priznali, že sa im aj vďaka našim knižkám ich choroba znášala ľahšie. A toto je zmysel toho, prečo s knihami chodí naša knižnica za ľuďmi,“ povedal petržalský starosta Vladimír Bajan.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?