Cigánsky bašavel: Jeden z najkrajších rómskych festivalov bude tento rok na námestí Eurovea

16.8.2017
0

Zdroj: divemaky.sk

Páčil sa vám článok?

Deviaty ročník festivalu rómskej kultúry Cigánsky bašavel sa bude konať na námestí Eurovea v sobotu 26. augusta počas celého popoludnia.

Bašavel ponúka program pre celú rodinu od klasiky, cez rap, tradičnú rómsku hudbu, ukážky cirkusového umenia aj ochutnávku rómskych špecialít.

Tento rok bude Cigánsky bašavel na námestí Eurovea pri Dunaji a od 15.00 do 22.00 hodiny. Nadšení  mladí ľudia predvedú, čo sa za dvanásť rokov v projekte Divé maky naučili. Festival vznikol v roku 2009 s cieľom vytvoriť pódium pre vynikajúcich rómskych umelcov, dať im príležitosť ukázať svetu svoje temperamentné umenie. Tento rok bude festival moderovať známy tanečník a choreograf Ladislav Cmorej, ktorý sa venuje tanečným workshopom.

 „Hlavnými hviezdami budú naše Divé maky, úžasní mladí ľudia, ktorých podporujeme v rozvoji ich hudobného, tanečného, divadelného či iného talentu. Ich energia a radosť sú dôvody, prečo každoročne organizujeme takýto náročný festival. Dávame im priestor, ktorý by inak zrejme nedostali. Je nesmierne dôležité, že vystupujú na profesionálnej úrovni a získavajú obdiv publika, pretože táto spätná väzba im zvyšuje sebavedomie, ktoré nutne potrebujú, aby víťazili nad nepriazňou osudu,“ hovorí správkyňa organizácie Divé maky Barbora Kohútiková.

Galaprogram detí z Divých makov a ich hostí opäť pripravila vynikajúca huslistka a primáška Barbora Botošová (na úvodnej fotografii). Večer uzavrie Letné kino s premietaním rómskeho filmu.

Sprievodný program Cigánskeho bašavelu je aj tento rok bohatý a vhodný pre celú rodinu. Uvidíme CirkusKus, ukážky cirkusantského umenia, v Živej knižnici vám Janette Motlová a deti z Divých makov vyrozprávajú svoje životné príbehy, ktoré sú mnohokrát nesmierne ťažké a emocionálne. Nájdete tu aj Detský kútik s animátormi, výtvarný workshop, maľovanie na tvár, tetovanie hennou, predaj handmade výrobkov a ochutnať môžete aj rómske špeciality. Na námestí Eurovea bude aj pojazdná kaviareň, líčenie kozmetikou Mary Kay pre dámy, samozrejme Stánok Divých makov a chýbať nebudú ani remeselné trhy.

„Cigánsky Bašavel je rodinný festival, kde sa zabaví aj dieťa aj rodič. Pre mňa je náš festival symbolom skvelej nálady a uvoľnenej atmosféry, ktorý vás nabije pozitívnou energiou, ktorá prúdi z účinkujúcich aj hostí,“ hovorí Naďa Uherová, ktorá má na starosti réžiu a dramaturgiu celého podujatia.

FOTOGALÉRIA:

​„Naše talentované deti na sebe usilovne pracujú po celý rok a je pre ne dôležité, aby sme ich ocenili. Počas celého týždňa letnej akadémie pripravujeme program,  v ktorom sa predvedú všetky vekové kategórie detí, od najmenších až po najstaršie, od klasickej hudby cez folklór až po hip hop. Potlesk, rešpekt a uznanie od divákov, je pre deti neuveriteľnou motiváciou a vzpruhou,“ približuje Barbora Botošová, ktorá s Divými makmi spolupracuje už niekoľko rokov.

Vstup na Cigánsky Bašavel je voľný. V prípade záujmu môžu návštevníci prispieť do mobilných pokladničiek dobrovoľníkom, ktorí sa budú po celý deň pohybovať na námestí Eurovea. Celý výťažok zbierky použije združenie Divé maky na podporu talentovaných rómskych detí a mládeže. Organizátorom festivalu je OZ združenie Divé maky.

Hlavný program:

15:00     Matiné klasickej hudby v podaní Divých makov

15:30     HD Error – rap začínajúcej kapely (Divé maky )

16:00     Hollósy band – tradičná rómska kapela

16:30     Flamenco show v podaní Libuši Bachratej

17:00     Tanečný workshop rómskych tancov s Lackom Cmorejom a deťmi z Divých makov

17:30     Divadlo detí z Divých makov – pod   vedením Naďky Uherovej

18:00     Karavan Familia - tradičná rodinná rómska kapela z Maďarska

19:30     Galaprogram detí z Divých makov a hostí (tanečná skupina Credance a ohňová šou) pod vedením Barborky Botošovej

21:30     Letné kino – premietanie rómskeho filmu

Sprievodný program:

CirkusKus -  ukážky cirkusantského umenia spojené s workshopom

Živá knižnica – Janette Motlová a deti z DM rozprávajú svoje životné príbehy

Detský kútik s animátormi

Výtvarný workshop

Maľovanie na tvár

Maľovanie na kamienky

Tetovanie hennou

Stánok so spoločenskými hrami

Predaj handmade výrobkov

Stánok rómskych špecialít a iné chuťovky

Pojazdná kaviareň

Líčenie Mary Kay

Stánok Divých makov

(ts, ms)

 

Páčil sa vám článok?