Dnes majú svoj sviatok milovníci kníh. Tu je 10 tipov ako ho môžete osláviť...

Zdroj: Pantha Rei

Páčil sa vám článok?

Veľa ľudí práve počas letných mesiacov chytá do rúk knihu a snažia sa dobehnúť, čo počas roka nestihli. Veď čítať sa dá takmer všade či už ste niekde na dovolenke, pri vode, v parku alebo doma v posteli.

Oslava sviatku milovníkov kníh sa koná aj dnes pred bratislavským kníhkupectvom Pantha Rei na Poštovej ulici, kde vznikla pouličná čitáreň, do ktorej ste srdečne pozvaný aj vy. Čakajú na vás pohodlné lehátka, množstvo kníh na čítanie, drobné súťaže o knihožrútske balíky záchrany a špeciálna ponuka v Café Dias.

 Knihám môže byť každý z nás vďačný za veľa. Knihy nám pomáhajú rásť! Učia nás, predstavujú únik z reality, ukazujú aký by svet mal byť, knižné postavy sa stávajú našimi najlepšími priateľmi. Príbehy ako Harry Potter, Pán prsteňov, Malý princ a mnoho ďalších nás viedli od detstva až po dospelosť. Ukázali nám ako by malo vyzerať priateľstvo, čo znamená láska, súcit, odvaha a že žiadna situácia nie je vopred prehratá. 

Ak máte aj vy dojem, že knihám za mnohé vďačíte, inšpirujte sa radami, ako stráviť tento deň:

10 tipov ako sa pridať k oslave Dňa milovníkov kníh

1. Pre odvážnejších: Ospravedlniť sa šéfovi, že dnes neprídete do práce, nakoľko je Deň milovníkov kníh a vy plánujete celý deň sedieť vo svojom obľúbenom kresle a čítať knihu. Ak bude mať námietky, môžete použiť argument, že čítanie prispieva k rozvoju vzdelania a to prispeje ku kvalitnejšiemu výkonu v práci.

2. Pre prázdninujúcich: Vstať, umyť zuby, najesť sa, čítať knihu, najesť sa, čítať knihu, najesť sa, čítať knihu a ísť spať alebo nespať vôbec a čítať knihu celú noc.

3. Pre vynaliezavých: Usporiadať oslavu, vyhlásiť sa za milovníka kníh a motivovať kamarátov, aby vám priniesli darček. Samozrejme knižný.

4. Pre nebojácnych: Chodiť celý deň a všade kam sa pohnete v kostýme svojej obľúbenej knižnej postavy

5. Pre fajnšmekrov: Prečítajte si znovu celú svoju najobľúbenejšiu knižnú sériu. Ak vám niektorý diel chýba, na www.denmilovnikovknih.sk ju môžete vyhrať!

6. Pre družných: Usporiadajte nezabudnuteľný knižný večer pre knihožrútov vo vašom okolí. Tento typ párty je najjednoduchší na svete. Každý si prinesie vlastnú knihu, nájde si kúsok miesta, posadí sa a celý večer číta. Takže vám toho hostia veľa nezjedia a nemusíte chystať ani program :D.

7. Pre kreatívnych: Vytvorte si knižnicu alebo knižný kútik. Ak nemáte peniažky, zapojte sa už čoskoro do súťaže o čarovný knižný kútik na www.pantarhei.sk/sutaz.

8. Pre zásadových: Uplatňovať princíp Radšej knihu, čo v praxi znamená nepustiť knihu celý deň z ruky. Je to síce náročné, ale čítať sa dá aj pri umývaní zubov, kúpaní, jedení, telefonovaní...

9. Pre tých, čo sa radi odmeňujú: Navštíviť kníhkupectvo a nakúpiť všetky tie fantastické knihy, ktoré ste si vždy chceli prečítať alebo mať vystavené vo svojej domácej knižnici.

10. Pre knihožrúúútov. Rozprávať celý deň iba pomocou fráz z kníh...

(ts, ars, foto: pantha rei)

Páčil sa vám článok?