FOTO: Zatmenie Mesiaca v Bratislave prinieslo naozaj krásny pohľad

8.8.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Aj Bratislavčania mohli včera večer pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca. Ak ste tú možnosť náhodou nemali, prinášame vám ho na fotografiách.

Čiastočné zatmenie Mesiaca nastalo včera po ôsmej večer tak, že sa jeho podná časť dostala do zemského tieňa. Na prírodný úkaz upozornil Slovenský zväz astronómov (SZA).

Mesiac dnes vyjde v strede Slovenska o 20.01 h stredoeurópskeho letného času. „V tom čase už bude ponorený do zemského tieňa a úkaz bude čoraz výraznejší po západe Slnka na tmavnúcej súmrakovej oblohe,“ opísal .

Pri maximálnej fáze zatmenia o 20.20 h bude Mesiac podľa astronóma ponorený do tieňa Zeme štvrtinou svojho zdanlivého uhlového priemeru. „Keďže úkaz nastáva nízko nad obzorom, bude veľmi mimoriadne fotogenický a záleží len na vynaliezavosti fotografov, ako to využijú. Za dobrých pozorovacích podmienok uvidíme Mesiac na nevýraznom ružovkastom pozadí okraja zemského tieňa, ktorý je označovaný ako Venušin pás,“ uviedol ešte včera astronóm Pavol Rapavý. Či mal pravdu, posúďte na fotografiách z Bratislavy sami.

„Nasledujúce zatmenie bude úplné, nastane až 27. júla 2018 a bude najdlhším úplným zatmením Mesiaca v tomto storočí,“ dodal astronóm.

FOTOGALÉRIA:

(ms, TASR)

Páčil sa vám článok?