Pri slnení sa buďte opatrní, najväčší výskyt rakoviny kože je v Bratislavskom kraji

29.7.2017
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Štatistické údaje najväčšej zdravotnej poisťovne potvrdzujú zvyšujúci sa výskyt rakoviny kože na Slovensku, najhoršie je na tom práve hlavné mesto

„V roku 2016 sa na ochorenia tohto druhu liečilo takmer 29-tisíc poistencov, ktorým Všeobecná zdravotná poisťovňa uhradila liečbu za viac ako 7 miliónov 721-tisíc eur. Vyše 10 % z nich bolo vo veku 15 – 50 rokov. Najviac poistencov VšZP liečených na rakovinu kože žije v Bratislavskom kraji (18 %), najmenej má trvalý pobyt v Košickom kraji (10,2 % z celkového počtu poistencov VšZP, ktorí sa v roku 2016 liečili na rakovinu kože). Medzi pacientmi dominujú ženy (približne 56 %), informovala hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková.

Ako ďalej informovala Vasilenková, nárazové slnenie sprevádzané spálením kože najmä v detskom veku je po genetickej predispozícii druhým hlavným rizikovým faktorom vzniku melanómu kože. Vzhľadom na to, že pre jeho liečbu je rozhodujúce štádium, v ktorom sa ochorenie zachytí, VšZP pripravila na leto aktivity zamerané na prevenciu kožných nádorov. Záujem o ne prejavilo takmer 700 účastníkov  hudobného festivalu Pohoda, ktorí využili možnosť získať informácie o fototype kože a dať si skontrolovať znamienka. Odborníci v stánku VšZP odporučili ďalšie okamžité vyšetrenia 65 mladým ľuďom.

Počas celého roka organizuje VšZP v rôznych častiach Slovenska aj podujatie s názvom Dni pre vaše zdravie. Jeho cieľom je naučiť ľudí, že mať zdravie pod kontrolou sa oplatí.   

 (ms)

Páčil sa vám článok?