FOTO: Pozrite si najnovšie prírastky v ZOO

30.7.2017
0

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

Zoologická záhrada v Bratislave sa môže i počas leta pochváliť mláďatkami, ktoré sa tu narodili. Pozrite si na fotografiách júnové a júlové prírastky v ZOO.

Na úvodnej fotografii môžete vidieť mláďa surikaty vlnkavej, ktorá sa narodila v bratislavskej ZOO ešte v apríli. Toto sú však najnovšie prírastky:

10. júla a 17. júla 2017 sa vyliahli ďalšie mláďatá plameniakov ružových.

Zdroj: ZOO Bratislava

5. júla 2017 sa v ZOO Bratislava vyliahlo mláďatko labute hrbozobej. Je to druhý najväčší druh labute, patrí medzi najťažšie druhy lietajúcich vtákov. Mláďatá sa liahnu v dvoch farbách: šedej a bielej. Mláďatá dosiahnu veľkosť dospelých jedincov v troch mesiacoch. Farba šedých jedincov sa mení na bielu v jednom roku.

Zdroj: ZOO Bratislava

2. a 3. júla 2017 sa v ZOO narodili dve ovečky domáce ouessantské – biele. Je to jedno z najmenších plemien oviec. Väčšina jedincov je čiernej farby, no vyskytujú sa medzi nimi aj biele formy. Trávu spásajú až takmer ku korienkom, no samotné rastliny nevytrhávajú (na rozdiel od nich kozy vytrhajú trávu s korienkami a tým škodia vegetácii). V Paríži dokonca využívajú malé stádo na spásanie mestských trávnikov. 

Zdroj: ZOO Bratislava

25. júna 2017 sa v ZOO vyliahlo päť pávov korunkatých. Pávy patria k hrabavým vtákom, tak ako napr. bažanty, s ktorými sú blízkymi príbuznými. No na rozdiel od bažantov, ktoré žijú v chladnejšom podnebí, pávy žijú v teplých oblastiach (napr. v Indii). Zo zeme si pazúrmi vyhrabávajú potravu ako červíky, hmyz, no pochutnajú si aj na plazoch (napr. jašterice) či obojživelníkoch (žaby). Okrem toho sa pávy živia aj rastlinnou potravou (semienka, klíčky, zrno, kvety, listy, korienky...), takže sú to typické všežravce.

Zdroj: ZOO Bratislava

12. júna 2017 sa narodilo ďalšie mláďatko Lemura Kata. Lemury kata žijú, tak ako všetky druhy lemurov, na ostrove Madagaskar, pri východnom pobreží Afriky. Páskované chvosty majú viacero funkcií: lemury ich držia vztýčené, keď sa pohybujú vo vysokej tráve, udržujú tak súdržnosť skupiny,  udržujú pomocou nich rovnováhu pri pohybe na konároch a samce si ich potierajú výlučkami pachových žliaz a švihajú nimi ponad hlavu oproti iným samcom v tzv. smradľavých súbojoch.

Zdroj: ZOO Bratislava

11. júna 2017 sa narodilo mláďatko kozy domácej zakrslej holandskej. Tieto kozy sú ideálne na detské farmy, pretože sú vzrastom malé. Sú veľmi pohyblivé, radi skáču na pne či kamene. Ich kopýtka sú na to dobre prispôsobené, na skalách sa nešmýkajú.

Zdroj: ZOO Bratislava

4. júna 2017 sa narodilo ďalšie mláďa kulana turkménskeho. Kulany sú ázijské divé somáre. Na ich tele môžeme pozorovať niekoľko „primitívnych“ znakov, teda takých, ktoré sa nachádzali už u ich predkov a ktoré zdieľajú aj s koňmi Przewalskými a inými divými koňovitými druhmi. Tieto znaky sú: pieskovo sfarbené telo, biele brucho, krátka stojatá hriva, tmavý pás na vrchu chrbta idúci od hrivy po chvost, tmavo sfarbená spodná čast končatín alebo vodorovné tmavé pruhy na spodnej časti končatín. 

Zdroj: ZOO Bratislava

(ms, Zdroj: ZOO Bratislava)

Páčil sa vám článok?