Ako dovolenkujú seniori v sociálnych zariadeniach?

18.7.2017

Zdroj: maj

Páčil sa vám článok?

Ľudia s ôsmimi či deviatimi krížikmi na chrbte a postriebrenými vlasmi na hlave. S nehybnými kolenami, bedrovými kĺbmi a diagnózami. Odkázaní na invalidný vozík, zdravotnú starostlivosť a opatrovanie. Ako by len mohli dovolenkovať títo starí a chorí ľudia, o ktorých by sotva prejavila záujem niektorá z cestovných kancelárií?

A predsa. Aj ľudia tretieho veku môžu cestovať do sveta i po krásnom Slovensku a tešiť sa z prírodných krás, impozantných kultúrnych pamiatok v zaujímavých destináciách a objavovať nové turistické a pútnické miesta doma i vo svete. Ako? Celkom jednoducho. Postačí virtuálna realita, fantázia a štipka vedomostí.

V centre zdravotnej a sociálnej starostlivosti Domu RAFAEL v bratislavskej Petržalke pacienti a klienti majú bohatý terapeutický, aktivizačný a spoločenský program. Počas leta si však každý týždeň „balia kufre na vandrovku“. V skutočnosti to však nemajú ďaleko – presunú sa do spoločenskej miestnosti alebo exteriéru zariadenia. Podľa ich želania už prešli Rím v Taliansku, Dubaj v Spojených arabských emirátoch, ako aj Vysoké Tatry, historické banské mestá Banskú Štiavnicu a Kremnicu či Skalku pri Trenčíne. A nielen to. V rámci interaktívneho cvičenia sa na takzvaných potulkách snažia hýbať – dvíhať kolená, vyjadriť nadšenie, ohmatať pamiatky pohybmi rúk, filmovať, osviežiť sa vo fontánach a poslať pozdrav svojim príbuzným. Pozvaní hostia z radov dobrovoľníkov ako misionárka sr. Kamila v juhoamerickom Paraguaji, cestovateľka po juhoázijskom Thajsku či malé tanečnice (na snímke) sú pre nich ako dovolenka all inclusive.

V horúcich letných dňoch si väčšina pracujúcich užíva chvíle voľna, slnko, more, pizzu a zmrzlinu. Sú však aj takí, lekári, zdravotné a sociálne sestry, opatrovateľky a osobní asistenti, ktorí sa vo dne i v noci starajú o chorých, starých a nevládnych ľudí. Žijú medzi nami aj mnohí nenápadní, vzácni dobrovoľníci. Nezištne prichádzajú do sociálnych a zdravotníckych zariadení. Svojou štipkou času, úsmevu, talentov a vedomostí darujú „dovolenku“ ľuďom pripútaným na lôžko, invalidný vozík alebo k iným zdravotným pomôckam. Týmto ľuďom patrí náš obdiv a vďačnosť. A len tak mimochodom, „dovolenky“ pre chorých ľudí a starkých taktiež stoja zato!

Autorka: Marta Majerčáková, Foto: maj

Páčil sa vám článok?