Ktoré filmy si môžete zdarma pozrieť v tichom kine pred Starou tržnicou?

18.7.2017
0

Zdroj: FB Stará tržnica

Páčil sa vám článok?

Počas leta si na námestí pred Starou tržnicou môžete užiť letné premietania v Silent Cinema, teda tichom kine.

Stačí si len požičať špeciálne slúchadlá, ktoré vám za zálohu ponúknu na mieste a usadiť sa. Premietania začínajú vždy po 21.00 h, samozrejme iba v prípade priaznivého počasia. Plánované sú na utorky, stredy a štvrtky.. Premietania sa v prípade nepriaznivého počasia rušia.

Program:


18. 7. (utorok) - večer s KineDok
Po záruke (Nórsko) 52 min, réžia: Kieran Kolle
S dedom na mesiac (Nórsko) 46 min, réžia: David Alræk

Po záruke: Nórsky film Po záruke je dokument o štyroch priateľoch, ktorí bicyklujú z Nordkappu na severe do Lindesnesu na juhu Nórska. Cieľom je naučiť sa viac o tom, prečo každé tretie jedlo produkované na celej planéte končí na smetisku. Kieran, Alexander, Even a Frikk budú žiť iba na jedle, ktoré ostatní považujú za odpad… Počas výletu stretávajú ďalších ľudí, ktorí riešia otázku potravinového odpadu, každý iným spôsobom.

S dedom na mesiac: Dedo je pre režiséra Davida Alraeka aj napriek postupujúcej stareckej demencii stále hrdinom a zdrojom neutíchajúcej inšpirácie. Ako muž, ktorý viedol život plný dobrodružstiev a objavovania, bol Kaare pre svojho vnuka Davida vždy inšpiráciou. Dnes žije Kaare v domove dôchodcov a starecká demencia postupne maže jeho spomienky. Nie však jeho príbeh. Montážou starých domácich videí, ktoré Kaare nakrúcal v priebehu 60 rokov a vlastného filmového materiálu vytvoril Alræk príbeh zahŕňajúci tri generácie a dokumentujúci život žitý naplno. Aj napriek odchádzajúcim spomienkam Kaareova radosť a silná túžba po živote zostávajú nedotknuté.

19. 7. (streda) - večer s KineDok
 Príkaz zhora 1 (HU) 50 min, réžia: Viktor Oszkár Nagy, András Petrik, Krisztina Meggyes
 Príkaz zhora 2 (HU) 28 min, réžia: Viktor Oszkár Nagy, András Petrik, Krisztina Meggyes

Príkaz zhora:  Dva pohlľady na krízu ešte predtým, ako sa dostala do médii - utečenci... A dve rozdielne dokumentárne formy - pozorovanie a rozprávka! Masy ľudí pokúšajúce sa ilegálne prekročiť hranicu Európskej únie. Na maďarskej strane niektorí z domácich strážia hranicu svojich dedín a EU ako dobrovoľná civilná stráž. Na druhej strane pastor v Subotici pomáha prežiť imigrantom pripraveným prekročiť hranicu. Film bol nakrútený v rámci projektu ‘’Hide and Seek/Hra na schovávačku’’, podporeného Fondom Európskej únie na pomoc utečencom.

20. 7. (štvrtok) - večer so Slovenským filmovým ústavom
Štvorylka (Československo 1955), réžia: Jozef Medveď

Štvorylka: Túto komédiu hádam netreba predstavovať. Satirický pohľad na malomeštiacku spoločnosť pred prvou svetovou vojnou. Dámy miestnej smotánky sú potrestané za svoje chvíľkové pobláznenie sa do dôstojníkov. Dej sa odohráva v roku 1910 v vidieckom slovenskom mestečku, ktoré žije v znamení posledných príprav na slávnostný ples. Avšak príchod vojenského oddielu obráti celé mestečko hore nohami.

25. 7. (utorok) - večer s Adrenalin Film Festival
The Right Place - Nine Islands (SK) 37 min, réžia: Jakub Šipoš
The SUP movie (USA) 43 min, réžia: Johnny DeCesare p

The Right Place - Nine Islands: Projekt Nine Islands je krátky dokument z prostredia Azorských ostrovov, ktoré sa rozprestierajú v strede Atlantického oceánu. Okrem samotného objavovania Azorov, surfovania a krásnej prírody sa projekt sústredí najmä na poukázanie dôležitých tém tejto doby cez rozhovory a myšlienky miestnych ľudí, ktorých spája predovšetkým surfing a oceán ako taký (info prebrané z horyamesto.sk).

The SUP movie: Sledujte svet surferov, ktorí cestujú po plážach na celom svete, aby našli tie najdokonalejšie vlny.

26. 7. (streda) - večer s KineDok
Normálny autistický film (CZ) 88 min, réžia Miroslav Janek

Normálny autistický film: Kto posúdi čo je normálne – žiť v neustálom strese neuvedomujúc si absurditu moderného spôsobu života, alebo starostlivo hľadať poriadok, pokoj a ticho vo svete? Priamy a duchaplný Lukáš má špecifický zmysel pre humor, miluje filmy a píše vlastné scenáre. Klavírny virtuóz Denis dokáže zahrať úchvatné hudobné diela a zároveň je neobyčajne inteligentný a sčítaný. Zbožňuje Malého princa tak, že ho číta neustále dokola. Majda rada rapuje a nehanbí sa za to. Jej odvážne texty vystihujú okolitý svet s odzbrojujúcou presnosťou. Marjamka vie vyrozprávať dlhé príbehy v Angličtine, zatiaľ čo jej brat Ahmed je neobyčajne priateľský. Päť neobyčajných detí, ktoré spoločnosť označila jednotiacim a nelichotivým termínom “autistické”. Popredný český dokumentarista Miroslav Janek s jedinečnou autorskou víziou nás vyzýva, aby sme raz a navždy prestali vnímať autizmus ako medicínsku diagnózu a snažilii sa pochopiť ho ako fascinujúci spôsob rozmýšľania, ktorý je niekedy šialene ťažké dešifrovať. Pretože kto posúdi čo je normálne – žiť v neustálom strese neuvedomujúc si absurditu moderného spôsobu života, alebo starostlivo hľadať poriadok, pokoj a ticho vo svete?

27. 7. (štvrtok) - večer so Slovenským filmovým ústavom
Dáždnik svätého Petra (1958), réžia: Frigyes Bán, Vladislav Pavlovič

Dáždnik svätého Petra: Film z roku 1958 je prvou slovenskou koprodukciou domácej a maďarskej filmovej tvorby. Veselohra odohrávajúca sa v druhej polovici 19. storočia zachytáva históriu červeného dáždnika, ktorým podľa legendy ochránil svätý Peter osirelú sestru glogovského farára pred prudkým lejakom. O niekoľko rokov neskôr je zo siroty krásna Veronika, o ruku ktorej sa uchádza švárny Juraj Vibra.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie