V Novej Cvernovke vzniká netradičný druh knižnice, Kabinet pomalosti

18.7.2017
0

Zdroj: Nadácia Cvernovka

Páčil sa vám článok?

Kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka na Račianskej ulici bude trvalo hostiť unikátny projekt Kabinet pomalosti. Ide o spojenie knižnice, literárneho klubu a školy pomalého čítania.

Kabinet pomalosti zriadi Nadácia Cvernovka ako súčasť verejných funkcií centra. Ako nás informovala Kataría Hudáková z Nadácie Cvernovka, prevádzkovateľom projektu bude Občianske združenie Upupa epops, ktorého cieľom je rozvoj kultúry pomalého, sústredeného čítania a komunikácie. Prostredníctvom prednášok, seminárov, diskusií a webovej platformy vytvorí predpoklady pre zmysluplné, nie účelovo zamerané formy analýzy a interpretácie nielen literárnych textov.

Upupa epops pre vytvorenie základu knižnice poskytne do dlhodobej bezodplatnej výpožičky knižný fond vytvorený v priebehu viac ako dvadsiatich rokov teoretikom i praktikom umenia pomalosti Viktorom Suchým (na spodnej fotografii). Zbierka takmer 3-tisíc zväzkov kníh predstavuje výber klasickej i súčasnej, domácej i prekladovej beletrie, poézie, kníh esejí, detskej literatúry a filozofie, odborné publikácie z oblasti jazykovedy, literárnej vedy, umenovedy a monografie umelcov. „Kultúrne hodnoty, akými sú poznanie, umenie, ale napríklad aj zdvorilosť, si vyžadujú čas. Úlohu knižnice preto nevidíme iba v zhromaždení a sprístupnení určitého množstva kníh, ale najmä vo vytvorení takých podmienok, ktoré inšpirujú k ich interpretácii,” hovorí Suchý. V Kabinete pomalosti budú okrem neho pôsobiť aj Juraj Briškár a Eva Braxatorisová.

Dopĺňanie fondu by sa v budúcnosti malo prioritne týkať publikácií z oblasti umenia, designu, reklamy, architektúry, s cieľom vybudovať špecializovanú knižnicu zameranú na kreatívny priemysel.

Vytvorenie Kabinetu pomalosti vznikne rekonštrukciou pôvodného mobiliáru (na fotografii), ktorý bol súčasťou niekdajšej strednej školy. Projekt predpokladá otvorenie pre verejnosť už v septembri 2017.

„Hoci na vybudovanie knižnice máme partnerov, jej prevádzka je zo svojej podstaty nezisková. Pokračujeme v hľadaní ďalších podporovateľov tohto projektu, aby mohol napĺňať svoju funkciu vzdelávania, porozumenia textu a komunikácie,” vysvetľuje Vilo Csino z Nadácie Cvernovka.

Zdroj: Nadácia Cvernovka

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?