Aj bratislavskí vodáci podporili podujatie TID 2017

17.7.2017

Zdroj: Facebook P.P.

Páčil sa vám článok?

Tradícia Medzinárodnej dunajskej plavby vznikla v roku 1956 práve v Bratislave a aj tento rok sa jej zúčastnilo niekoľko desiatok bratislavských vodákov, ktorí počas víkendu splavili Dunaj až hlboko na maďarské územie...

Medzinárodná dunajská plavba 2017 sa začala už 24. júna v nemeckom Ingolstadte, odkiaľ sa vodáci začiatkom júla dostali po Dunaji na územie Rakúska a 11. júla priplávali lode z Hainburgu do Bratislavy, kde sa k nim pridalo aj niekoľko desiatok miestnych vodákov. „My sme štartovali z brehu pred nákupným centrom Eurovea a každý deň sme prešli určený počet riečnych kilometrov,“ hovorí vodák bratislavského Interu s prezývkou Plevo, ktorý na netradičný výlet po Dunaji zobral aj svojho 12-ročného syna Petra. „Bolo to dosť náročné, nakoľko sme mali na kanoe naložené osobné veci, hygienické potreby, 20-litrovú nádobu s pitnou vodou, potraviny, karimatky a inú batožinu, pričom som pádloval najmä ja, lebo syn by niekoľko hodín plného nasadenia bez pravidelného tréningu asi nezvládol. Je to predsa len skôr futbalista,“ so smiechom dodáva Plevo. Vodáci trávili noci v táboriskách TID-u, ktoré sú na brehu Dunaja označené veľkou TID zástavou.

Po pristáti začína druhá časť pracovného dňa. Z lode treba všetko vyložiť a doniesť na táborisko, loď vyložiť na breh a postaviť stan. Keď ostane trochu času, tak sa ide sa do ulíc, respektíve večeri trávia v družnom posedení s priateľmi pred stanom alebo v klubovni, pri táboráku, na brehu rieky, kde sa preberajú denné útrapy, poznatky, zážitky. „Pre nás všetkých bol asi najväčším zážitkom prieplav cez plavebnú komoru na vodnom diele Dunakiliti,“ dodal vodák Interu Bratislava, ktorý so synom absolvoval na rieke za tri 3 dni vyše 130 kilometrov. Sú však aj takí, ktorí sú odhodlaní absolvovať celú trasu (2515 km) a splaviť Dunaj až do rumunského prístavu v Čiernom mori, kam by sa mali vodáci dostať okolo 6. septembra.  Za otca podujatia TID je považovaný  Ing. Ivan Sutóris, ktorý sa v rokoch 1955-1956 obklopil zapálenými turistami-vodákmi v Bratislave a Budapešti a predložil im plán na zorganizovanie prvého vodáckeho putovného tábora po rieke Dunaj. Neskôr sa k nim pridali Juhoslovania, Rakúšania, Nemci a dnes na podujatí participujú ako organizátori ešte aj chorvátski, srbskí, bulharskí a rumunskí partneri.  Prvá plavba viedla z Bratislavy do Belehradu (699 km) a trvala 15 dní. Neskôr sa štart postupne posunul do Rakúska, respektíve Nemecka a aj celková trasa sa predlžovala. V rokoch 1969 až 1999 sa Dunaj splavoval z nemeckého Ingolstadtu do bulharského prístavu Silistra v dĺžke 2 082 kilometrov a v trvaní asi 64 dní.

(ars, foto: fb)

Páčil sa vám článok?