Bratislavské rožky originál a tie moje
Bratislavské rožky originál a tie moje - Bratislavské_rožky_orig
Potešil ma článok Bratislavské rožky majú 230 rokov, kedysi ich vozili aj na cisársky dvor. Redakcii síce z receptu vypadla múka, ale po spresnení, že treba 45 deka hladkej, som sa pustila do pečenia.
V recepte je asi ešte jedna chyba. 10 g soli je na 450 g múky a 50 g cukru obrovské množstvo, je to celá polievková lyžica. Dodržala som postup, ale soli som dala len asi 3/4 z predpisu.
Náplň aj spôsob pečenia som si našla na nete. Rožky som upiekla, no hneď som vedela, že tam asi tak veľa soli nepatrí. Ale zjesť sa dali a nebyť tej soli, tak sú dobré, aj keď – úprimne – mňa nejako neoslovili. Aj keď dobe, keď vznikli, keď ľudia ešte nemali čokoládu, keksy či zákusky, vtedy museli byť naozaj niečo extra.
A teraz príde tá perla. Pár dní po pečení som bola v centre na jednom rokovaní a cestou z neho som zahliadla v jednom výklade originál bratislavské rožky práve od toho združenia, čo má na ich výrobu licenciu. Za štyri rožky by som 4,50 eura (!!!) normálne nikdy nezaplatila, ale potrebovala som zistiť, či tá soľ patrila do cesta v takom množstve. Tak som obetovala tú nekresťanskú sumu a kúpila si ich.
Po ochutnaní som zistila, že tie moje (ak dám soli len štipku), sú lepšie. Nie oveľa, recept na cesto bude asi rovnaký alebo veľmi podobný, ale ja som asi mala lepší mak...
Také sú moje bratislavské rožky podľa Bratislavských novín.
Gabriela Murínová, Bratislava