Petržalská samospráva pomáha ľuďom bez domova

1.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Ľuďom bez strechy nad hlavou chce počas tuhých mrazov pomôcť aj najväčšia bratislavská mestská časť. Železničná stanica v Petržalke sprístupnila pre ľudí bez domova čakáreň.

Ako informovala hovorkyňa petržalského miestneho úradu Mária Grebeňová-Laczová, mestská časť zároveň vyzýva občanov, aby v prípade, že vidia vo svojom okolí človeka bez domova, ktorý potrebuje pomoc, kontaktovali SOS Linky na pomoc ľuďom bez domova. Počas pracovných dní od 9.00 do 17.00 h môžu Bratislavčania volať na telefónne číslo 0907 733 388. Od 17.00 do 22.00 h prijíma telefonáty občianske združenie (o.z.) Vagus na čísle 0949 655 555. Od dnešného dňa do 7. februára bude linka fungovať až do 04.00 h. "Je zriadená preto, aby aj Bratislavčania mohli pomôcť pri hľadaní ľudí bez domova, ktorí potrebujú pomoc počas nepriaznivého počasia," uviedla Grebeňová.

Po prijatí telefonátu alebo vypočutí si odkazu sa terénni sociálni pracovníci nakontaktujú na daného človeka a pokúsia sa vyriešiť jeho situáciu. "Poskytnú mu sociálne poradenstvo, základné ošetrenie, jedlo, odvoz do nocľahárne, prípadne privolanie zdravotnej pomoci alebo polície," dodala.

Občianske združenie Proti prúdu tiež vyzýva občanov, ktorí majú prebytočné spacie vaky a deky, aby ich doniesli do piatka 3. februára do výdajne Nota Bene na Karpatskú ulicu. Spacie vaky sa rozdajú ľuďom bez domova, predajcom Nota Bene, ktorí žijú v nevykurovaných chatkách a terénnym sociálnym pracovníkom z o.z. Vagus, informuje webová stránka http://www.notabene.sk/

(TASR)

Páčil sa vám článok?