Ružinov bude separovať odpad

10.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Prvou z bratislavských mestských častí, ktorá začne so separovaným zberom odpadu, je Ružinov. Už o tom rozhodlo miestne zastupiteľstvo a čaká sa len na podpis dohody s firmou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).

Papier, sklo, plasty a zvyškový odpad zo Štrkovca a Ostredkov bude onedlho triediť 106 pracovníkov. Po vyhodnotení plánujú Ružinovčania recyklovaný zber postupne rozširovať do celej mestskej časti.

Týmto krokom chce miestny úrad Ružinov iniciovať efektívnejšie nakladanie s odpadom. Ako potvrdila tlačová tajomníčka ružinovského starostu Sabína Zavarská, pre úrad to nie je komerčná, ale ekologická záležitosť. Zároveň chcú osvetou medzi občanmi vytvárať pozitívny vzťah k svojmu okoliu a životnému prostrediu. Miestny úrad má k dispozícii dva kontajnery s objemom 1100 litrov a interval odvozu dvakrát týždenne. Celkový objem odpadu v Ružinove za rok predstavuje asi 24 ton, z toho tretinu tvorí zberový papier.

Predtým, ako začne mestská časť kompletne realizovať program separovaného zberu, chce uviesť tento projekt v najbližšom celku - v objekte miestneho úradu. Tak by sa mal miestny úrad stať príkladom a vytvoriť priestor v oblasti osvojovania si tejto teórie. V administratívnych budovách je zloženie odpadu typické vysokým podielom zberového papiera, odpadového skla a plastov. Podľa realizovaných prieskumov až 33% z celkovej váhy vyseparovaných zložiek odpadu tvorí zberový papier (príjmy za tento druh - cca 10 000 korún).

(sab)

Páčil sa vám článok?