O park sa treba aj starať, inak spustne

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O revitalizácii Sadu Janka Kráľa a stave zelene v najcennejšom mestskom parku sme sa pozhovárali so záhradným architektom zo spoločnosti Ekoflóra Alfonzom TORMOM.

- Takýto razantný zásah do vegetácie Sadu Janka Kráľa sa naposledy uskutočnil v rámci jeho rozsiahlej rekonštrukcie v sedemdesiatych rokoch, zásluhou ktorej sa podstatne zlepšili priestorové a biologické pomery v parku. Odvtedy sa tam veľa neurobilo a vzhľadom na činnosti, ktoré sa robili v okolí, ako je napríklad vybudovanie clony proti presakovaniu podzemnej vody, výstavba diaľnice, vplyvy dopravy a okolitej výstavby, sa podstatne zmenili podmienky, v ktorých sa vegetácia vyvíjala. Dendrologický prieskum vykonaný v minulom roku preukázal, že stav zelene nie je optimálny, najvyššie sadovnícke hodnotenie získalo len 20 z celkového počtu takmer 2500 stromov, úplne zdravých je len sedem percent stromov.

Ako by ste charakterizovali súčasný stav Sadu Janka Kráľa?

- V zimnom období, keď stromy nie sú olistené, sú v plnej miere viditeľné poškodenia ich konštrukcie, ktoré sú spôsobené nepriaznivými vplyvmi a chorobami vyvolanými zmenami pomerov v parku. Je chyba, že sa tam 30 rokov okrem bežnej údržby nič nerobilo, pretože park treba chápať ako dlhodobo sa vyvíjajúci organický celok, v ktorom je potrebné kontinuálne dopĺňať vegetáciu novými výsadbami, aby nedošlo k prílišnému prestarnutiu stromov. Svoju úlohu zohráva aj to, že Sad Janka Kráľa sa pôvodne vyvíjal v podmienkach lužného lesa pod priamym vplyvom Dunaja. Dnes je zjavné, že tieto podmienky sa zmenili, a preto je potrebné veľmi zodpovedne sa zaoberať prestavbou druhovej skladby zelene s prihliadnutím na súčasné podmienky. To si vyžaduje zodpovedné odborné riešenia na dlhšie časové obdobie, rádovo na desaťročia.

Ako vnímate vlaňajšie protesty proti výrubom chorých stromov?

- V Sade Janka Kráľa sú v súčasnosti aj stromy, ktoré sú v podstate bezcenné. Sú snahy ich zachraňovať, hoci vzhľadom na značne poškodený stav nemá ich prítomnosť v parku opodstatnenie. Prostredie parku má pôsobiť esteticky, nie odpudzujúco.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?