Fontány nie sú pre telo, ale pre oči

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Keď pred rokmi uviedli do prevádzky spievajúcu fontánu pri Technopole v Petržalke, bola to jedna z najsledovanejších atrakcií v meste a po večeroch vábila stovky obdivovateľov.

S príchodom tohto leta sa nám však začali v pošte množiť otázky, čo je s fontánou, prečo vlani a vraj ani predtým nefungovala. Hoci fontána nie je v správe mestskej časti, nechala ju vybudovať a aj ju prevádzkuje spoločnosť Technopol, na otázky o fontáne nám ochotne zohnal odpovede hovorca petržalského miestneho úradu Marek Papajčík. Uviedol, že fontána fungovala s istou výnimkou aj vlani - lenže nesvieti a nehrá každý večer v týždni, ale len od stredy do nedele, v čase od 20.45 h približne do 21.30. V období najdlhších letných dní sa prevádzka fontány posúva na neskorší čas, aby svetelné efekty vynikli, v prípade nepriaznivého počasia, za silného vetra alebo dažďa, nie je v prevádzke. Pokiaľ ide o vlaňajší dvojtýždňový výpadok fontány, M. Papajčik uviedol: „Niekto vylial do vody fontány saponát, museli ju preto odstaviť, vyčistiť fontánu aj rozvody a upraviť novú vodnú náplň.“

Nielen v tejto, ale vo väčšine fontán sa nepoužíva bežná pitná voda, ale voda obsahujúca prípravky proti tvorbe vodného kameňa a rozmnožovaniu rias. Niektoré fontány, aj tá pri Technopole, majú navyše vo vode látky na posilnenie svetelných efektov. „Aj z týchto dôvodov nie je povolené kúpanie vo fontánach,“ varuje M. Papajčík.

Páčil sa vám článok?