Rieka je aj voda, aj kultúra a budúcnosť

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pri príležitosti desiateho výročia podpísania dohovoru o spolupráci a ochrane pri trvalom využívaní Dunaja sa 29. júna 2004 v hlavných mestách podunajských krajín únie prvýkrát uskutočnili oslavy Medzinárodného dňa Dunaja.

Tohtoročná tretia slávnosť na počesť Dunaja sa v Bratislave začne o deň skôr - 28. júna vyčistením nábrežia medzi Starým a Novým mostom. S 81 miliónmi obyvateľov trinástich podunajských štátov však naplno oslávia Bratislavčania tento sviatok v tradičný deň, 29. júna. Tyršovo nábrežie ožije množstvom aktivít pre deti i dospelých - od ukážok, ako odborníci pristupujú k životu rieky (trebárs jej meraním, kontrolovaním stavu a kvality vody) až po vedomostné kvízy pre laikov s možnosťami pekných výher. Chýbať nebudú stretnutia s ochranármi Dunaja i podunajskej prírody, odborné prednášky o zmysle veľrieky pre spoluprácu a hospodársku budúcnosť podunajských krajín, prístupné budú objekty na čunovskej a gabčíkovskej priehrade, a zároveň sa bude téma Dunaja približovať i za hranicami jeho povodia - trebárs v Tatrách, v múzeu TANAP.

Spoločenskú úroveň osláv podporia propagačno-vzdelávacie plavby po Dunaji ale i kultúrny program, v ktorom sa predstavia aj víťazi súťaže Popstar.

Páčil sa vám článok?