Starostlivosť o verejnú zeleň v Petržalke je zrejme veľmi lukratívna príležitosť

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Tri týždne pred uzatvorením verejnej súťaže o kontrakt, prípadne kontrakty na údržbu a tvorbu verejnej zelene v šiestich petržalských lokalitách zaregistrovali na miestnom úrade 15 záujemcov, čo svedčí o atraktivite tejto príležitosti.

Koľko z nich sa zaujíma o celý balík, ktorého hodnota je 201,8 milióna korún, koľko len o niektorú z lokalít, zatiaľ, pochopiteľne, nemožno hovoriť. Mestská časť na tento účel rozdelila Petržalku na šesť častí. Ako Bratislavské noviny informoval hovorca miestneho úradu Marek Papajčík, lokality sú vytvorené od roku 1993. Sú ohraničené hlavnými komunikáciami, ktoré kopírujú už zaužívané delenie Petržalky na Dvory 1-2 a Dvory 3, Lúky 1-5 a Lúky 7-8, Háje a Ovsište. Piatou lokalitou potom je Tyršovo nábrežie so Sadom Janka Kráľa a šiestou Lužné lesy. M. Papajčík tiež uviedol, že záujemcovia sa môžu uchádzať o zákazku v jednej z lokalít, ale nevylúčil možnosť, že by jeden uchádzač vyhral súťaž vo všetkých lokalitách.

Najzaujímavejšou lokalitou je nábrežie, kde sa predpokladá hodnota zákazky takmer 50 miliónov korún, naopak najmenej peňazí, 23,9 milióna, bude vyčlenených na Lužné lesy. Na otázku, akú údržbu potrebujú lesy, ktoré verejnosť pokladá za voľnú prírodu, M. Papajčík odpovedá: „Tu je starostlivosť potrebná najmä o staré a choré stromy, ktoré by mohli ohroziť návštevníkov. Lokalitu tiež treba čistiť od plastových, kovových a sklených odpadov a takisto starať sa o povolené ohniská - čistiť ich, opravovať, zabezpečovať drevo. Rovnako je tu potrebné vykášať aj trávnaté plochy, najmä v blízkosti ciest a chodníkov.“ V ostatných lokalitách určuje rozsah služieb bežná údržba zelene, teda trávnikov, zahustených výsadieb, kvetinových záhonov, stromov i asfaltových plôch.

Na otázku, ako majú víťazi verejnej súťaže zaručené, že aj v budúcnosti budú dostávať peniaze na údržbu zelene, petržalský hovorca M. Papajčík odpovedal, že s víťazom, respektíve víťazmi súťaže mestská časť podpíše zmluvu a jej financovanie bude schvaľovať miestne zastupiteľstvo v rozpočte mestskej časti. Posledné súťažné návrhy treba podať do poludnia 19. júna.

Páčil sa vám článok?