Odpad pod hradom Devín ohrozuje Dunaj

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zrejme v nádeji, že vysoké jarné vody odnesú špinu a odpad z brehu na sútoku Moravy a Dunaja, ktosi použil breh pod amfiteátrom na skládku odpadu, evidentne pochádzajúceho zo zemných prác pred začatím stavby.

Muž, ktorý odpad vysypal, však dlho nezostal v anonymite, pretože jeden z obyvateľov obce si zapísal evidenčné číslo nákladnej Tatry a mestskí policajti už zistili, o koho ide. Meno nemôžu uviesť, pretože prípad ešte nie je uzatvorený. Rovnako ho zatiaľ neuzatvorila inšpekcia životného prostredia. Inšpektor Vladimír Húska informoval Bratislavské noviny, že zistili v Devíne staviteľa, ktorý má stavať za starou farou bytovku. Konateľ spoločnosti Vercajch centrum ho však informoval, že ich odpad vyvážali do kameňolomu, inšpekcia čaká na potvrdenie, že v kameňolome naozaj stavebný odpad odložili. Inšpekcia životného prostredia plánuje zistiť u majiteľa spomínanej Tatry, skade odpad viezol.

Ivan Ondrášik, ktorý má na miestnom úrade v kompetencii životné prostredie, informoval, že to nie je záležitosť mestskej časti, pretože pozemok, na ktorom je odpad zložený, je v správe magistrátu. Dodal, že príslušný odbor magistrátu o probléme informovali. „Osobne si myslím, že keď Dunaj stúpne o dva metre, skládku odplaví. Pre Devín je to citlivá záležitosť,“ dodal. S jeho stanoviskom nesúhlasí námestník Povodia Dunaja Peter Minárik s tým, že na také vzdialené miesto mohli doviezť odpad len domáci a bez ohľadu na to, kto to bol, by pokladal za slušné, keby to mestská časť odstránila.

Problém je naozaj „citlivý“, pretože v tejto mestskej časti to údajne nie je prvý prípad, keď sa odpad zveril rieke. Vlani sa mal takto ktosi zbaviť obrovského množstva zhnitej slamy.

Páčil sa vám článok?