Sad Janka Kráľa obnovia do konca júna

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Revitalizácia Sadu Janka Kráľa, ktorá sa začala 9. januára, bude ukončená do 30. júna. Do konca marca sa ukončia výruby stromov určených posudkom na asanáciu.

Koniec marca je pre výruby, na ktoré vydala povolenie mestská časť Bratislava - Petržalka, zároveň aj agrotechnickým termínom. Ako nám povedal Alfonz Torma zo spoločnosti Ekoflóra, ktorá spolu s firmou Raki revitalizuje Sad Janka Kráľa, pripravuje sa už aj náhradná výsadba. „Vyšpecifikujú sa druhy a počty kusov stromov, ktoré sa vysadia,“ uviedol. „Základ novovysadených stromov budú tvoriť lipy, javory, jasany, duby, orechy čierne, platany, pribudnú aj niektoré druhy, ktoré sú dôležité z hľadiska kompozície priestoru a spestrenia dendrologickej skladby, ako sú napríklad Gymnocladus, Liquidambar, Liriodendron, Magnólia a Sofora.“

Ako dodal, vysadené budú vzrastlé stromy s obvodom kmeňa 18 až 20 centimetrov. Stane sa tak do konca apríla. Istý posun termínu spôsobili nepriaznivé klimatické podmienky, keď ešte aj v týchto dňoch bola zamrznutá pôda. Okrem výrubov sa vykonáva aj ošetrenie poškodených a chorých stromov v zmysle fytopatologického posudku a z neho vyplývajúceho návrhu na ich ošetrenie. Obnoví sa časť trávnikov vo výmere 7000 metrov štvorcových.

Sad Janka Kráľa je najstarší pre verejnosť budovaný park v Európe, založili ho v rokoch 1775-1776, v čase, keď vo Viedni, v Budapešti či v Prahe verejné parky ešte nebudovali. V posledných rokoch sa stav vegetácie tohto bezpochyby najcennejšieho bratislavského parku zhoršil. Vlani petržalské miestne zastupiteľstvo po búrlivých diskusiách týkajúcich sa najmä rozsahu výrubov rozhodlo o jeho revitalizácii. Viacero stromov bolo chorých, napadli ich škodcovia alebo boli nebezpečné pre návštevníkov.

Páčil sa vám článok?