Pod Vlčím hrdlom pribudne pláž

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Romantické miesta na ľavom brehu Dunaja pod Vlčím hrdlom sú od jesene poznačené intenzívnym stavebným ruchom, čo pre mnohých Bratislavčanov znamená zánik ich obľúbených oddychových miestečiek.

Nebude to však navždy, naopak, o dva - tri roky sa budú môcť vrátiť do týchto priestorov, ktoré budú ešte vhodnejšie na rekreáciu a oddych. Vyplýva to z informácie námestníka riaditeľa Povodia Dunaja Petra Minárika: „Rozširujeme koryto Dunaja o sto metrov, čím rieka dosiahne na tomto úseku šírku štyristo metrov. Opatrenia sledujú obmedzenie vytvárania ľadových bariér a zníženie hladiny rieky.“ Po dokončení diela pribudne v tomto priestore dvojkilometrová pláž, ďalší kilometer na hornom úseku bude opevnený.

Stavba je súčasťou programu ochrany Bratislavy pred veľkými vodami, pretože nedostatočná kapacita koryta v tomto úseku spôsobovala pomalšie odtekanie vody z bratislavského priestoru. Nadväzuje na podobnú akciu na pravom brehu z rokov 2001 - 2003 a je plánovaná na tri roky.

P. Minárik tiež informoval, že avizované posilnenie ochrany pred vysokým vodným stavom v Petržalke na Viedenskej ceste sa v tomto roku nezačne. Keďže program ochrany Bratislavy pred záplavami je jedna akcia, musí sa vypísať tender na realizáciu jednotlivých diel naraz. To by malo byť v máji tohto roku, čo znamená, že len ťažko je možné predpokladať začatie prác ešte v roku 2006. Vodohospodári i tak uprednostnia dokončenie úprav pod Bratislavou, kde sú na stavby pripravení aj administratívne, čo v samotnom meste viazne v čakaní na územný plán.

Páčil sa vám článok?