Spoločenstvá vlastníkov sa prebúdzajú

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Budova vedy a techniky na Škultétyho ulici v Bratislave možno dostane aj ďalší prívlastok - v jej priestoroch sa totiž pravidelne stretávajú členovia združenia spoločenstiev vlastníkov bytov, ktoré sa očividne aktivizuje.

Dosvedčilo to aj novembrové stretnutie zástupcov spoločenstiev, na ktorom sa malo rokovať predovšetkým o spôsobe vyúčtovania služieb, ktoré spoločenstvám poskytujú komerčné firmy, konkrétne išlo o obranu proti prehnaným platbám za teplo a teplú úžitkovú vodu. Bolo to prvé stretnutie tohto druhu v sérii podobných - združenie chce takto informovať zástupcov vlastníckych samospráv z celého mesta. Kuriozitou na tomto stretnutí bola skutočnosť, že hoci ho vedenie združenia zvolalo pre spoločenstvá vlastníkov z prvého a druhého bratislavského obvodu, prišli naň aj zástupcovia vlastníkov bytov napríklad z Levíc. Aj ich vystúpenie potvrdilo, že sebaobrana vlastníckych spoločenstiev má zmysel - v ich meste bez existencie právneho podkladu úrady zakázali odpájanie od centrálneho vykurovacieho systému. Pripomíname len, že vyhláška k tejto problematike je ešte len v štádiu diskusií o projekte, aktuálna bude najskôr o rok - dva.

Architektka Jarmila Zapletalová, ktorá referovala o zmysle a podmienkach zatepľovania bytových domov, hodnotí seminár ako posun v živote spoločenstiev. Z diskusie podľa nej bolo vidno, že funkcionári samospráv sa začínajú v problematike orientovať, boli pripravení a stavajú sa k problémom vecne. Vyjadrila názor, že zrejme sa začnú v krátkom čase organizovať školenia pre aktivistov spoločenstiev, aby obrana záujmov vlastníkov bytov bola účinnejšia. Z aktuálnych problémov v Bratislave poukazuje na neexistenciu pomerných meračov v Dúbravke, čo vlastne znehodnocuje investície do zateplenia, a enormný nárast cien tepla v Petržalke. Podľa nej by sa mali petržalské samosprávy spojiť a vystupovať aktívnejšie. V tejto súvislosti naznačila možné prepojenie poslancov s firmami produkujúcimi teplo.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie