Devínska Nová Ves ďalej rieši skládku gudrónov

11.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci bratislavskej Devínskej Novej Vsi schválili návrh zmluvy o spolupráci so spoločnosťou Develop Trade, ktorá im má pomôcť získať peniaze na likvidáciu skládky nebezpečných odpadov v lokalite Srdce. Rozhodli o tom na štvrtkovom mimoriadnom zasadaní zastupiteľstva.

Ako povedal starosta mestskej časti Vladimír Mráz, firma by im mala pomôcť zalobovať a získať peniaze cez operačný program Európskej únie na likvidáciu gudrónov - vedľajších produktov pri rafinácii ropy. „Cez spoločnosť sa pokúsime podať do Bruselu taký projekt, ktorý nám odsúhlasia. Vypracuje ho kvalitne vypracovane a bez formálnych chýb. Táto spoločnosť skúsenosti má, preto som presvedčený, že to urobí dobre,“ uviedol.

Ak bude projekt úspešný a EÚ naň odsúhlasí peniaze, mestská časť firme zaplatí 50-tisíc korún (1 660 €), ďalších 250-tisíc korún dostane po realizácii projektu. Celkové náklady na odstránenie skládky sú podľa starostu okolo 600 miliónov korún (20 mil. €). Sumou 40 miliónov korún (1,33 mil. €) by mala podľa neho prispieť aj spoločnosť Slovnaft, a.s.. „Rokovali sme spolu a dali nám verbálny prísľub, ako morálny záväzok, že zabezpečia kofinancovanie,“ povedal.

Miestny poslanec Miloslav Šimkovič vníma dohodu o spolupráci ako prvý krok k tomu, aby odstránili skládku nebezpečných gudrónov v Devínskej Novej Vsi. Ako ďalej povedal, o peniaze z EÚ môže mestská časť zažiadať až potom, čo bude mať všetky potrebné rozhodnutia, napríklad územné rozhodnutie, ktorého súčasťou bude aj ekologická záťaž a jej odstránenie. Likvidácia skládky by mala trvať približne jeden rok. „Pri prevoze nebezpečných gudrónov nebude ohrozené okolie. Gudróny sa totiž budú zmiešavať s nejakou hmotou, takže sa to nebude odvážať už ako toxický odpad,“ vysvetlil.

Toto všetko bude podľa neho riešiť projekt, ktorý bude schvaľovať ministerstvo životného prostredia, pretože práve ono musí vydať územné rozhodnutie. Šimkovič dodal, že skládka v Srdci je jediná skládka nebezpečného odpadu v hlavnom meste európskych krajín. „Zrejme aj preto má Európska únia a Slovensko záujem, aby sa takáto ekologická záťaž nevykazovala na území hlavného mesta,“ myslí si. Mráz doplnil, že na základe podmienok Európskej únie bude potrebné územie po odstránení skládky päť rokov monitorovať.

Skládka je podľa starostu nahlásená ako jedna z najvýraznejších environmentálnych záťaží na Slovensku. Gudróny vyrobil dnes už neexistujúci podnik Apolo. Nástupníckou organizáciou bol národný podnik Slovnaft, ktorý sa po rokoch pretransformoval do súčasnej podoby Slovnaft, a.s. Gudróny v množstve asi 30 000 ton na pozemku s rozlohou 3 850 metrov štvorcových boli podľa Mráza na skládku premiestnené roku 1963. Odpad stále pracuje a pukliny vo vápenatom podloží skládky sa zväčšujú. Gudróny spôsobujú znečistenie podzemných vôd a do okolia šíria sírový zápach. Na skládku je dnes zakázaný vstup. V jej blízkosti sa však nachádza lúka, ktorú Bratislavčania využívajú ako oddychové centrum.

(sita)

Páčil sa vám článok?