Rodí sa nový domov pre ľudí s postihnutím

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nový domov pre ľudí s ťažkým mentálnym postihnutím v kombinácii so psychiatrickou diagnózou vzniká v budove bývalej Materskej školy na Osuského ulici. Bude sústreďovať doteraz rozptýlené služby znevýhodneným.

Riaditeľ združenia Lepší svet pre znevýhodnených Dušan Mikulec povedal Bratislavským novinám, že podobné zariadenie zrejme na Slovensku neexistuje, hoci práve táto skupina občanov potrebuje mimoriadnu a sústredenú starostlivosť. Do zariadenia by sa po rekonštrukcii budov mali presťahovať domov sociálnych služieb, rehabilitačné stredisko a chránená dielňa, ktoré boli doteraz roztrúsené. Navyše by mali pribudnúť celkom nové služby - chránené bývanie, zriadenie Komunitného informačno-poradenského centra ako forma priamej pomoci postihnutým ľuďom, doplnkové služby pre klientov s ťažkým zdravotným postihnutím, vytvorenie dvoch až troch miest pre osoby s kombinovaným postihnutím, pre ktoré zatiaľ na Slovensku neexistuje miesto, ktoré by zvládla starostlivosť o takýchto klientov a napokon rozširovanie aktivít chránenej dielne, čo by znamenalo aj zvýšenie jej kapacity.

D. Mikulec poukazuje na to, že mestská časť musela na tento účel budovu odkúpiť od samosprávneho kraja, hoci podľa rozdelenia kompetencií je to práve kraj, kto má na starosti dohľad a financovanie služieb tohto druhu. Napriek veľkorysému daru petržalskej samosprávy, ako i gestu Západoslovenskej energetiky, ktorá okamžite vyčlenila pre tento cieľ slušnú sumu, nemá združenie Lepší svet pre znevýhodnených dostatok peňazí. Do konca tohto roka budú preto organizovať verejné zbierky a dobročinné akcie. Veria, že Bratislavčania dokážu pomôcť tým, ktorí sú na ich pomoc odkázaní.

Páčil sa vám článok?