Na Bočnej ulici majú problémy s čistotou

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nie sme jedinou krajinou na svete, kde sú záhradkárske osady. Od tých ostatných sa však líšime tým, že tam je ich okolie, pred plotom i za ním, vzorom čistoty, u nás situáciu charakterizuje skôr skúsenosť čitateľa z Ružinova.

Pán Vladimír Šváb má totiž to nešťastie, že býva na Bočnej ulici, ktorej časť tvorí záhradkárska kolónia. Niektorí vlastníci záhradiek tam bývajú celoročne - výsledkom ich existencie sú malé trvalé nelegálne smetiská. Iní svoj vzťah k pozemku zdokonalili v duchu raného kapitalizmu a v sezóne záhradné chatky prenajímajú ako lacné ubytovanie sezónnym robotníkom. Tí potom v sezóne vytvárajú nelegálne smetiská - väčšinou igelitové tašky plné fliaš od lacného vína a rôzneho domáceho odpadu. To je zasa raj pre domáce hlodavce, nášho čitateľa stojí deratizácia každoročne niekoľko tisíc korún, ale veľmi to nepomôže - jeho psy v záhrade ulovili dvadsaťpäťcentimetrového potkana, obyvatelia ráno cestou do práce môžu týchto nepríjemných spoločníkov človeka vídať v celkom slušných počtoch, ako sa pasú na čiernej skládke. O stave vozovky a zlom osvetlení už je vraj aj škoda hovoriť. Pán Šváb hľadá pomoc, pretože v ulici bývajú zväčša starí ľudia, ktorí už nevládzu bojovať proti nekončiacemu neporiadku.

Obrátili sme sa preto na ružinovský miestny úrad, kde nám odpovedali, že bratislavský magistrát nemá podchytených záhradkárov, ktorí sú v zmysle zákona povinní platiť aj za odpad zo záhrad. Nelegálne smetisko leží na verejnom priestranstve, ale aj ulica vraj prislúcha magistrátu, pretože tadiaľ premáva autobus MHD. Mestská časť s magistrátom dočisťuje podľa tejto informácie skládku už sedem rokov, ale ľudia hádžu odpad priamo pod tabuľu s nápisom Zákaz sypať smeti. Podobné pravidlá platia aj v boji s hlodavcami - každý majiteľ je povinný svoj pozemok identifikovať a hlodavce na ňom ničiť.

Aj keď sú tieto tvrdenia samosprávy presné a vecné - neodpovedajú na otázku, kto má ustrážiť neporiadnikov a viesť evidenciu vlastníkov záhrad. V silách ťažko stíhaných obyvateľov Bočnej ulice to asi nie je.

Páčil sa vám článok?