Mýtny domček na pravom brehu ožíva

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mýtny domček na petržalskej strane Starého mosta je už roky cieľom vandalov a sprejerov, zdá sa však, že sa im začína vzďaľovať a približuje sa k snom o jeho využití, ktoré majú všetci, čo v tejto zóne hľadajú oddych.

V historickej budovičke bude štýlová reštaurácia blízka Bratislavčanom sortimentom i cenami, povedal Richard Byrtus, konateľ spoločnosti Eko-paleta, ktorá Mýtny domček reštauruje. Jej štýlovosť bude spočívať vo výzdobe - na stenách bude galéria pozostávajúca z malieb a fotografií ilustrujúcich históriu Starého mosta. Myšlienka o takomto využití domčeka je stará už asi štyri roky, tak dlho má spoločnosť domček v prenájme, okrem administratívnych tu však boli aj technické prekážky.

Domček bolo potrebné predovšetkým dokonale očistiť. Najspodnejšie podlažie, zhruba na úrovni parkoviska, malo naspodu len hlinenú dlážku, v ostatných miestnostiach bola špina a neporiadok, svahy a celé okolie bolo v dezolátnom stave a čo nerozbili jedni vandali, druhí zaniesli vrstvami farebných nápisov.

To už je minulosť. V súčasnosti je už upravený svah vedľa domčeka, vybudovaná terasa, kde bude v sezóne sedenie, vyriešená je aj otázka kanalizácie. Domček dostáva vonkajší náter, na ktorý pribudne antisprejerská vrstva. „Je to drahé,“ komentuje tento krok R. Byrtus, „ale veríme, že sprejerov znechutí, ak ich nápisy nevydržia na stene ani deň. Nedá sa ináč - existuje síce zákon, ale ten je na tento druh vandalizmu neúčinný.“ Na ochranu pred násilníkmi zasa budú domček strážiť mreže pred vchodom. Interiér bude riešený v troch rovinách - v spodnom podlaží bude kuchyňa, z ktorej sa bude občerstvenie dopravovať hosťom malým výťahom.

Zdá sa, že domček, ktorý bol po niekoľkých renováciách vždy obeťou vandalov, má nádej na lepšie časy.

Páčil sa vám článok?