Diskusie okolo Sadu Janka Kráľa sa skončili, nastáva čas revitalizácie

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ochranárske tendencie si protirečia nielen v prípade Tatier, aj na takom malom kúsku vzácnej flóry, ako je Sad Janka Kráľa, niekedy víťazia emócie nad záhradníckou praxou. Našťastie, etapa dohadov, koľko stromov padne, sa skončila.

Petržalské miestne zastupiteľstvo prijalo rozhodnutie, ktoré má v sebe záhradnícky rozum - až vstup do sadu ukáže, ktoré stromy sa ešte dajú zachrániť a ktoré už len ohrozujú ďalšie rastliny a návštevníkov parku. Predbežne je jasné, že bude treba vyrúbať 241 stromov, pričom ošetrenie nevyhnutne potrebuje asi štvrtina všetkých stromov v sade. Týmto rozhodnutím vyriešilo dilemu, v ktorej narážali na seba odborné názory sadovníkov a fytológov s ochranármi a dokonca aj niekoľkými občianskymi iniciatívami, ktoré sa celkom stavali proti výrubom v sade. V pozadí bola aj obava, že to povedie k celkovej likvidácii parku. Faktom však je, že značná časť stromov už mala po svojej životnosti, prípadne boli vážne napadnuté škodcami a chorobami a zámer oživiť sad vyvracia domnienky o výrube chorých stromov ako o začiatku likvidácie petržalského parku.

Samotná revitalizácia bude podľa projektu Gabriely Juhászovej spočívať v ošetrení a obnove sadu a v sadovníckych prácach, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť návštevníkov a zároveň znížiť pre budúcnosť náklady na každoročnú údržbu. V sade však neubudne toľko stromov, koľko treba kvôli zdraviu porastu vyrúbať - cieľom projektu je obnoviť chýbajúce stromy a pri tejto príležitosti zároveň docieliť správne sadové usporiadanie drevín. Teda druhovo príbuzné stromy sústrediť do skupín tak, aby sa znášali.

Podľa informácie od Andrey Pajerovej z miestneho úradu predpokladané náklady na revitalizáciu Sadu Janka Kráľa by mali dosiahnuť výšku 691 567 eur. Z tejto sumy príspevok PHARE predstavuje 62,5 percenta, teda 432-tisíc eur, 131-tisíc eur (19,1 percenta) príspevok zo štátneho rozpočtu a samotná mestská časť Petržalka prispeje na jeho obnovu sumou 127-tisíc eur, čo predstavuje 18,4 percenta. Zmluvu o tejto akcii a účasti na nej podpísala mestská časť ešte v júli s ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja.

Za administratívne a organizačné zabezpečenie projektu zodpovedá firma Proeuro, realizátor konkrétnych prác zatiaľ nie je známy - isté je, že to bude odborná firma s patričnými referenciami, ktorú vyberie samospráva vo výberovom konaní. Projekt by mal byť ukončený v marci nasledujúceho roku.

Páčil sa vám článok?