Susedia bojujú proti výstavbe vežiaku

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pripravovaná stavba 20-poschodového polyfunkčného domu Dominant na Námestí hraničiarov v Petržalke zaktivizovala obyvateľov z okolitých domov, ktorí proti nej protestujú a obrátili sa aj na prokuratúru.

Obrátili sa na ministerstvo životného prostredia, pričom argumentovali znehodnotením výhľadu z okien okolitých objektov, zvýšením dopravnej záťaže, stratou parkovacích miest. Ministerstvo však rozhodlo, že stavbu nebude posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Ťažké srdce majú aj na stavebný úrad mestskej časti Petržalka, ktorý vlastníkov bytov a nebytových priestorov na Námestí hraničiarov vylúčil z konania, čím podľa nich porušil stavebný zákon. Preto podali podnet na preskúmanie zákonnosti rozhodnutí ministerstva i stavebného úradu na prokuratúru. Jedna z obyvateliek domu Námestia hraničiarov nám tvrdila, že stavba sa stavia bez platného stavebného povolenia.

So žiadosťou o vyjadrenie sme sa obrátili na Miestny úrad mestskej časti Bratislava - Petržalka. „Na stavbu bolo vydané stavebné povolenie č. UKSP 9798-TX1/05-Ja-107 dňa 25. augusta 2005,“ uvádza sa vo vyjadrení, ktoré nám poskytla hovorkyňa petržalského starostu Milka Podmajerská. „Verejnosť bola o začatí rokovania o povoľovaní stavby informovaná v súlade s paragrafom 3 odstavec 5 zákona číslo 71/1967 Zb. o správnom konaní v znení neskorších predpisov, uskutočnilo sa aj verejné prerokovanie zámeru. Umiestnenie stavby bolo posudzované aj z hľadiska vplyvu na životné prostredie, aj z hľadiska svetelno-technického. Okresná prokuratúra Bratislava V si dňa 14. júla 2005 vyžiadala spisový materiál týkajúci sa tejto stavby na preskúmanie postupu stavebného úradu v územnom konaní. Viac budeme môcť povedať až po jej vyjadrení.“

Páčil sa vám článok?