Na Železnej sa bude separovať odpad

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Partizánske lúke bude zrejme túto jeseň mimoriadne rušno - na jar by totiž už mala privítať návštevníkov v novom šate a s novými službami. Víťaz tendra o revitalizáciu tejto lokality teda začne s prácami čo najskôr.

Súťaž vyhrala firma Collegium, pričom do súťaže sa v riadnom termíne prihlásili ďalší traja uchádzači. Jeden z nich však svoj návrh v termíne stiahol a tak magistrátna komisia vyhodnocovala tri projekty. Riaditeľ Mestských lesov Vladimír Kutka, ktorý bol členom komisie, to komentoval slovami: „Víťaznému projektu konkurovali návrhy spoločností 1. Slovak Pub a Central Park. Nemožno povedať nič iné, než že aj ich návrhy boli skutočne zaujímavé, ale víťazný nás presvedčil najviac.“

Podľa jeho slov návrh Collegia najlepšie zapadá do tohto prostredia tým, že je akýmsi vyjadrením prechodu z moderného mestského priestoru do lesoparku. „Objekt reštaurácie nebude nejaká drevená búda, ale moderná budova,“ povedal V. Kutka. Moderna sa prejavuje v líniách a priestorovom riešení, kontakt na prírodu v použitom materiále - drevo, kameň, sklo.

Projekt ďalej rieši osadenie štrnástich nádob na separovaný zber, ktoré budú rozmiestnené na najfrekventovanejších lokalitách v lesoparku. Triediť sa bude na dve skupiny - recykovateľný odpad akomunálny odpad. Nádoby už v priestore rozmiestňujú. Do nádob na recyklovateľný odpad možno vhadzovať plasty, tetrapakové obaly, hliníkové plechovky a sklo - odpad sa bude ďalej triediť. Mestské lesy aj touto cestou vyzývajú občanov, aby využívali možnosť prispieť svojím správaním k ochrane životného prostredia v Lesoparku.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie