Incident na potoku Vydrica už vysvetlili

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Elektronickou poštou sa v uplynulých dňoch šírila správa, v ktorej návštevník Lesoparku opisoval príhodu, ako skupinka mladých skautov čistila koryto potoka na Železnej studienke, preto údajný člen rybárskej stráže privolal na nich Mestskú políciu.

„Partia mladých bez nároku na odmenu sa rozhodla, že bude v nedeľu zbierať odpadky. Zobrali vrecia a čistili chodníky a aj miestami špinavý potok. Sami od seba. Okoloidúci dedko ich udal a zavolal na nich policajtov a aj rybnú stráž. My sme ich stretli práve vo chvíli, keď s nimi robili policajti poriadok. Rybná stráž bol chlap, ktorý na tých dobrovoľníkov ručal, čo si to dovoľujú čistiť potok a policajti hneď brali občianske a dôvodili to tým, aby mali zaistené osoby na náhradu škôd. Na otázku, čo robia zlé, rybár povedal, že on presne vie, čo robia zlé a oni nemajú o tom ani potuchy. Keď sa opäť domáhali vysvetlenia, odpoveď bola, že vraj tým, že zbierajú smeti, otravujú pstruhy! Stále ma však prekvapuje ako dospelí policajti, udavačský dedko a aj porybný boli ochotní robiť zo seba úplných tupcov a že im to neprišlo vôbec trápne. Ľutujem tých mladých a dúfam, že nebudú mať z toho problémy,“ opisoval anonymný autor príhodu.

Vladimír Kutka, riaditeľ Mestských lesov dal preveriť situáciu na rybárskom zväze, u skautov i mestskej polície. Hovorca mestskej polície Peter Pleva sa vyjadril, že skutočne 25. septembra na Vydrici mladí ľudia vynášali odpad z potoka na voľné priestranstvo, ale nemali nič, kam by odpad ukladali, a tak vlastne podľa policajtov znečisťovali areál chránenej oblasti. Polícia údajne na riešenie zvolila najmiernejší prostriedok - dohovor, pričom povedali čističom, aby pokračovali, až keď si zadovážia zbernú nádobu.

Iná je však skutočnosť podľa V. Kutku. Mestské lesy majú dohodu so skautmi o pomoci pri čistení potoka. Podľa nej majú skauti vopred informovať o akcii, čo, žiaľ, v tomto prípade neurobili a bez oznámenia začali s prácami. Oznámenie o čistení je dôležité na koordináciu práce skautov a lesov. Riaditeľ lesov preskúmal tiež situáciu na rybárskom zväze - tam informovali, že muž, ktorý privolal na políciu a bol podľa e-mailu na deti najbrutálnejší, nebol člen rybárskej stráže, za akého sa vydával, ale len radový rybár. Za jeho konanie sa zväz ospravedlnil.

Hneď v pondelok 26. septembra pracovníci Mestských lesov pripravené vrecia na ceste nad Vydricou pozbierali. V závere však V. Kutka vyslovuje otázku, na základe akého zákona je potrebné povolenie na zber smetí z potoka.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie