Na panelák namaľovali slnečnice

10.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Životný priestor bratislavského sídliska v Petržalke skrášľuje obyvateľom čerstvo dokončený obraz van Goghových Slnečníc na stene dvanásťposchodového domu na Gessayovej ulici. Slnečnice maľovali traja maliari asi dva týždne.

Autorom tohto zaujímavého projektu je Centrum komunitného organizovania. Cieľom tejto akcie bolo popri zlepšení vzhľadu šedých panelákov aj zapojenie obyvateľov do skrášľovania vzhľadu ich domovov a tiež pripomenutie si 150. výročia narodenia holandského maliara Vincenta van Gogha.

Maľbu obrazu Slnečníc s plochou 150 metrov štvorcových finančne podporilo veľvyslanectvo Holandského kráľovstva v SR. Súčasťou projektu, ktorým sa petržalské Centrum komunitného organizovania zapojilo do celoslovenského projektu Občania v akcii, bolo aj skrášlenie okolia domu či oprava lavičiek. V súčasnosti maľujú mladí z výtvarných kurzov v petržalskom CC Centre pod vedením maliara Alexandra Švarca na priľahlom múriku motívy z ďalších van Goghových diel.

Maľba Slnečníc na Gessayovej ulici stála asi 300 tisíc korún a v plnej kráse by mala vydržať tri až päť rokov. V budúcnosti by mali múry iných panelákových domov bratislavskej Petržalky oživiť ďalšie maľby. Všetko ale závisí od toho, či pre akciu nájde komunitné centrum finančnú podporu.

(brn, sita)
Páčil sa vám článok?