Opäť posúdia obnovu Sadu Janka Kráľa

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Projekt revitalizácie Sadu Janka Kráľa v Bratislave už aj s vypracovaným tretím posudkom o spornom počte stromov na výrub predloží petržalský starosta Vladimír Bajan na zasadnutie petržalského miestneho zastupiteľstva 28. júna.

Petržalský miestny úrad dal ďalší posudok vypracovať koncom mája, do zasadnutia miestneho zastupiteľstva by mal byť hotový. Petržalskí poslanci projekt revitalizácie Sadu Janka Kráľa neschválili na zasadnutí, ktoré bolo 24. mája, čím mestskú časť pripravili o možnú dotáciu z eurofondov do výšky 20 miliónov korún. Poslanci sa nevedeli zhodnúť, ktorý z dvoch znaleckých posudkov na výrub stromov je dôveryhodný. Poslankyňa Mária Mikušová žiadala o vypracovanie ďalšieho nezávislého posudku, poslanci však tento návrh neschválili a napokon hlasovali proti celému návrhu. Petržalský starosta Vladimír Bajan vtedy oznámil, že dá vypracovať ďalší znalecký posudok na počet stromov na výrub a projekt revitalizácie znovu predloží poslancom.

Petržalský miestny úrad začal správne konanie na výrub poškodených alebo nebezpečných stromov v sade, ktorý by mal revitalizácii predchádzať. Podľa autorky znaleckého posudku Gabriely Juhásovej z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied by sa malo v sade vyrúbať 281 z 2 600 stromov. Tieto stromy sú choré, napadli ich škodcovia, sú vyschnuté, alebo predstavujú nebezpečenstvo pre návštevníkov. Zo sadu by malo najprv zmiznúť 47 stromov, ktoré sú v havarijnom stave. S týmto počtom ochranári súhlasia, k zoťatiu zvyšných vyše 230 stromov majú výhrady. Podľa Andreja Popoviča z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia, ktoré je takisto účastníkom správneho konania o povolenie na výrub, chcú ochranári niektoré vybrané stromy zachrániť.

Páčil sa vám článok?