Petržalka potrebuje 20 000 nových bytov

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom období sa množia zámery investorov realizovať v Petržalke výstavbu bytov. Neznamená to však, že by sa v tejto mestskej časti mala zahusťovať zástavba.

V Petržalke bude potrebné v rokoch 2000 - 2015 zabezpečiť výstavbu asi 8- až 13- tisíc nových bytov a k roku 2030 ďalších asi 5- až 8-tisíc. Zároveň sa zvyšuje tlak a dopyt po bytoch z dôvodu vstupu silných ročníkov z predproduktívneho do produktívneho veku.

Úlohou mestskej časti je hľadať možnosti a pripraviť podmienky na vstup rôznych foriem investovania v oblasti bytovej výstavby. S tým súvisí potreba overenia zmeny podielu bývania vo vybraných lokalitách občianskej vybavenosti, teda zistiť, kde je možné realizovať polyfunkčné objekty s vyšším podielom bývania, než je to doteraz.

Urbanistická štúdia prehodnotí vybrané lokality, prednostne územie už preverené územno-plánovacími podkladmi Chorvátske rameno - Zrkadlový háj a Jantárová cesta - Lúky, kde podiel bývania v súčasnosti neprekračuje 50 %. Zadanie pre spracovanie štúdie obsahuje požiadavku na zmenu tohto podielu v pomere 90 % bývanie a 10 % vybavenosť, prípadne v inej alternatíve. Spracovaná štúdia bude následne predložená hlavnému mestu a jeho orgánom s požiadavkou na zmenu územného plánu mesta.

Podľa starostu Vladimíra Bajana i zástupcu starostu Dušana Vavru sa práve touto štúdiou má naštartovať komunikácia a uvažovanie o ďalšom osude Petržalky. V žiadnom prípade štúdia neznamená konkrétne zahusťovanie Petržalky. Samozrejme, samospráva musí vnímať viaceré hľadiská od potreby realizácie bytovej výstavby, cez dopravnú situáciu, skutočnosť s parkovaním či priepustnosťou mostov cez Dunaj až po vybavenosť územia potrebnou infraštruktúrou, službami a podobne.

Na túto problematiku nadväzuje aj ďalší krok - vymedzenie zóny s vyšším uhlom tienenia v Petržalke, čo súvisí s hustotou a výškou zástavby v danom území. Magistrát spracúva materiál, ktorý sa dotkne aj Petržalky. Tu je navrhnutá zóna s vyšším uhlom tienenia v polohe pravobrežného centra, kde sa predpokladá intenzívna mestská zástavba a kvalitné architektonické riešenie.

Ide o územia v okolí Einsteinovej ulice, o križovatky Einsteinova - Viedenská cesta až po Prístavný most. K vymedzeniu zóny sa už kladne vyjadril štátny okresný hygienik Okresného úradu Bratislava V a súhlasili s ním aj petržalskí poslanci.

(lau)

Páčil sa vám článok?