Výstavbu Kauflandu v Zrkadlovom háji pozastavili, pretože bol porušený zákon

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Krajský úrad vydal rozhodnutie, ktorým zrušil rozhodnutie Okresného úradu Bratislava V o umiestnení stavby hypermarketu Kaufland v Petržalke. Dôvodom je nedodržanie ustanovení stavebného zákona a iných predpisov.

Zamýšľaná výstavba hypermarketu v Zrkadlovom háji neďaleko Chorvátskeho ramena v Petržalke od začiatku narážala na odpor obyvateľov priľahlých domov. Tí zorganizovali aj petíciu proti jeho výstavbe, ktorú podpísalo viac ako 1100 ľudí. Samosprávy domov na Rovniankovej ulici sa obrátili na viaceré orgány s upozornením, že pri rozhodnutí Okresného úradu Bratislava V o umiestnení stavby došlo k porušeniu zákona, pretože návrh na územné konanie nebol doložený potrebnými dokladmi.

Ako sme na stránkach našich novín už informovali, k výstavbe hlavné mesto nevydalo záväzné stanovisko, pretože investor nepredložil dokumentáciu, o ktorú ho žiadalo. Magistrát sa tiež vyjadril, že tento zámer nie je v súlade s urbanistickou štúdiou Chorvátske rameno - Zrkadlový háj.

Ministerstvo životného prostredia zasa konštatovalo, že na základe parametrov navrhovanej stavby malo byť vykonané minimálne zisťovacie konanie podľa zákona o posudzovaná vplyvov na životné prostredie pred vydaním rozhodnutia o umiestnení stavby.

Celou záležitosťou sa začal zaoberať Krajský úrad v Bratislave, ktorý 22. septembra vydal rozhodnutie, že rozhodnutie Okresného úradu Bratislava V o umiestnení stavby ruší a vec vracia prvostupňovému správnemu orgánu na nové konanie a rozhodnutie. V odôvodnení rozhodnutia sa uvádza, že krajský úrad konal na základe podnetu z ministerstva životného prostredia.

Krajský úrad ďalej konštatoval, že „stavebný úrad pri konaní a rozhodovaní v predmetnej veci nepostupoval v súlade s príslušnými ustanoveniami stavebného zákona, zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a správneho poriadku“. Pre stavbu totiž nebolo vykonané v rámci územného konania posudzovanie v zmysle zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, hoci ide o veľkú obchodnú jednotku, ktorá by takémuto posudzovaniu podliehať mala. Zákon hovorí, že posudzovaniu podliehajú urbanistické rozvojové projekty vrátane veľkých obchodných jednotiek nad 1000 štvorcových metrov predajnej plochy a parkovísk od 100 do 500 stojísk.

Rozhodnutie krajského úradu je konečné a nemožno sa proti nemu ďalej odvolať. Keďže kompetencie na úseku stavebného poriadku medzičasom prešli zo štátnej správy na samosprávu, o veci bude rozhodovať mestská časť.

(lau)

Páčil sa vám článok?