Projekt Spojená Bratislava vo štvrtok predstavia mestským poslancom

27.9.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Projekt Spojená Bratislava príde vo štvrtok (28.9.) predstaviť na zastupiteľstvo hlavného mesta developer J&T Real Estate. Ten pre svoj projekt totiž žiada štát o udelenie štatútu významnej investície. Štát posudzovanie žiadosti ešte neukončil.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) však v minulosti avizoval, že rozhodnutie o udelení štatútu bude podmienené súhlasom zo strany mesta a dotknutých mestských častí.
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal povedal, že tento projekt je natoľko veľký, tak by mal v prvom rade odznieť na pôde mestského zastupiteľstva. „Už boli nejaké prezentácie pre poslancov, ale myslím si, že to má byť mesto, ktoré má mať v tomto iniciatívu, a preto som požiadal investora, aby vo štvrtok prišli jeho zástupcovia a predstavil svoj projekt a vysvetlili, v čom je pre Bratislavu výhodný," vysvetlil. Tieto investície musia podľa jeho slov zapadať do urbanistickej a dopravnej koncepcie hlavného mesta, rovnako aj do ochrany životného prostredia. „Tieto prísne podmienky musia spĺňať," podotkol Nesrovnal. Pozitívne či negatívne stanovisko mestského zastupiteľstva k týmto projektom chce následne adresovať Pellegrinimu. Predpokladá však, že pre štát toto stanovisko nebude právne záväzné.

Začiatkom augusta požiadala o udelenie štatútu významnej investície aj spoločnosť J&T Real Estate. Ten by mal zjednodušiť a urýchliť procesy súvisiace s rozvojom nového centra hlavného mesta na oboch stranách Dunaja. V rámci konceptu Spojená Bratislava chce developer preinvestovať približne 1,2 miliardy eur, jeho súčasťou je aj nový peší most cez Dunaj a električkové trate. Významná investícia je podľa zákona stavba, na ktorej výstavbu je potrebných najmenej 100 miliónov eur. Je národohospodársky významná alebo sa jej realizáciou vytvorí najmenej 300 nových pracovných miest. Vláda musí o nej rozhodnúť, že jej výstavba je vo verejnom záujme.

(TASR, foto: abn) 

Páčil sa vám článok?