Ballymore Properties začne stavať na jar

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Investor výstavby nového centra Eurovea v zóne Pribinova, írska developerská spoločnosť Ballymore Properties, v týchto dňoch získal územné rozhodnutie. O tom, kedy sa začne s prvou a druhou etapu výstavby i o iných súvislostiach, sme sa pozhovárali s riaditeľom Ballymore Properties Petrom BACONOM.

- Želal by som si, aby bolo možné zreteľne oddeliť prvú a druhú fázu výstavby. Prvá etapa výstavby, ktorej príprava trvá už tretí rok, by sa mala začať na jar budúceho roku a ukončená by mala byť dva a pol roka po jej začatí. Pracujeme na tom, aby sme po ukončení prvej etapy výstavby mohli začať s druhou.

Bude výstavba financovaná aj zo zdrojov slovenských finančných ústavov?

- Výstavba bude financovaná z rôznych zdrojov, z rôznych úverových liniek, a my prijmeme rozhodnutie o tom, aké úvery a v akej výške čerpať, podľa konkrétnych obchodných podmienok, ktoré budú existovať v čase, keď sa rozhodneme o takéto úvery požiadať. Spolupracujeme s celou škálou finančných ústavov, či už ide o banky v Spojenom kráľovstve, alebo o banky z krajín kontinentálnej Európy.

Prípravné práce trvajú už niekoľko rokov. Prečo to trvalo tak dlho a v čom bol najväčší problém?

- Musím povedať, že v každej krajine si každý projekt tejto veľkosti a rozsahu vyžaduje mnoho času na prípravy a stretáva sa s rôznymi prekážkami, s ktorými sa pôvodne nerátalo. Myslím si, že príprava tohto nášho projektu v Bratislave od začiatku prác až po vydanie územného rozhodnutia nijako nevybočovala z rámca, aký je bežný pri príprave podobných zložitých a komplexných projektoch v iných krajinách. Vieme, že do takýchto príprav je jednoducho potrebné investovať množstvo času. Oceňujem, že zásady vydávania územného rozhodnutia, ako aj príslušných povolení a schvaľovaných parametrov sú u vás formulované veľmi jasne a presne a zástupcovia mesta Bratislava boli pre nás v tomto procese nestrannými sprievodcami, ktorí nás dokázali usmerniť tak, aby sa to napokon podarilo.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?