Zníženie veže Aupark Tower môže stáť mesto aj 800 miliónov

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská rada minulý týždeň schválila lacný predaj pozemku za Starým mostom spoločnosti HB Reavis Group ako kompenzáciu za to, že zníži počet podlaží rozostavanej výškovej budovy Aupark Tower z 22 na 15.

Magistrát svojho času vydal negatívne stanovisko k dostavbe Auparku a odvolal sa proti územnému rozhodnutiu, ktoré vydal miestny úrad Bratislava - Petržalka ako príslušný stavebný úrad. Petržalský miestny úrad, na čele ktorého bol vtedy ešte Vladimír Bajan, napriek tomu vydal na stavbu stavebné povolenie. Proti nemu sa už magistrát neodvolal, neskôr však po protestoch upozorňujúcich, že výšková budova naruší siluetu a celkovú panorámu mesta, bratislavský primátor Andrej Ďurkovský začal s predstaviteľmi spoločnosti HB Reavis rokovať o znížení počtu podlaží budovy Aupark Tower.

Mesto pri rokovaní dostalo ponuku, že budovu je možné znížiť z 22 na 15 podlaží, ak zabezpečí, že investor bude môcť za výhodnú cenu kúpiť pozemky na nábreží pri Starom moste. Konkrétne ide o parcely medzi Einsteinovou, Jantárovou, Kočánkovou, mostom a ihriskom TJ Polygraf vrátane polovice plochy ihriska. Celková výmera pozemku je 100-tisíc štvorcových metrov.

Práve o návrhu na predaj týchto pozemkov za cenu 2000 korún za štvorcový meter rozhodla minulý týždeň mestská rada. Táto cena však nie je reálna, ale má byť kompenzáciou za zníženie počtu podlaží Aupark Tower. Pritom mesto v minulosti predalo pozemky na ľavom brehu Dunaja za podstatne vyššie ceny. Napríklad pozemky na Pribinovej ulici na výstavbu Eurovea predalo mesto za 15-tisíc korún za štvorcový meter. Pozemky na výstavbu River Park pri PKO predalo mesto za takmer 9000 korún za štvorcový meter. Viacerí realitní makléri nám nezávisle od seba potvrdili, že cena pozemku medzi Starým mostom a Mostom Apollo, o ktorý má záujem HB Reavis, sa môže pohybovať okolo 10-tisíc korún za štvorcový meter.

Kompenzácia za zníženie veže Aupark Tower by tak vyšla mesto Bratislava na zhruba 800 miliónov korún. Tu vzniká otázka, či je to adekvátna cena za čiastočnú záchranu siluety mesta.

Je pravdepodobné, že keď sa tento návrh 6. júla objaví na rokovaní mestského zastupiteľstva, možno očakávať búrlivú diskusiu poslancov, ktorej výsledok nie je ľahké odhadnúť. Čaká ich dilema, či využijú jediný možný spôsob, ako dosiahnuť zníženie podlaží Aupark Tower za cenu stoviek miliónov korún, o ktoré príde mesto v dôsledku zníženej ceny pozemkov, alebo nie.

Páčil sa vám článok?