Polyfunkčný areál Bergamon nemá byť taký rozsiahly, ako plánoval investor

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Polyfunkčný areál Bergamon s približne 1200 bytmi, ktorého výstavba sa pripravuje v Ružinove, pravdepodobne nebude taký rozsiahly, ako pôvodne predpokladal investor.

Vyplýva to zo záverečného stanoviska, ktoré podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie v týchto dňoch vydalo ministerstvo životného prostredia. Polyfunkčný areál Bergamon má nahradiť pustnúci areál Nákladnej automobilovej dopravy a okrem spomenutého počtu bytov sa v ňom ráta aj s administratívnymi priestormi na ploche vyše 17-tisíc štvorcových metrov, obchodnými priestormi a športovo-relaxačnými zariadeniami na ploche 5800 štvorcových metrov, takmer 1400 parkovacími miestami, komunikáciami, vodnými plochami a zeleňou. Miesto, kde sa má polyfunkčný areál nachádzať, je zo severu ohraničené ulicou Mlynské nivy, z východu Hraničnou ulicou, zo západu areálom Doprastav Bratislava a z juhu záhradkami pozdĺž diaľnice D1. V rámci areálu by malo byť postavených vyše 20 čisto bytových a sedem polyfunkčných objektov. Investor predložil zámer v dvoch variantoch, ktoré sa navzájom odlišujú len zdrojmi tepla.

Hlavné mesto Bratislava i mestská časť Bratislava - Ružinov upozornili, že platný územný plán stanovuje pre túto lokalitu funkciu výroba (priemysel, stavebníctvo, výrobné služby a sklady) a navrhovaný nový územný plán ráta so zastavaním územia maximálne na 35 percent a zachovaním podielu zelene minimálne 25 percent. Zámer vybudovania polyfunkčného areálu Bergamon teda nie je v súlade s územným plánom, už aj preto, že ráta so zastavaním podstatne väčšieho percenta plochy tohto územia.

Ministerstvo životného prostredia v záverečnom stanovisku odporúčalo realizáciu zámeru, ale iba za predpokladu, že bude splnených spolu 16 odporúčajúcich podmienok. Ministerstvo v prvom rade žiada, aby bol zámer zosúladený s územným plánom. Požaduje tiež, aby bol vypracovaný projekt verejne prístupného parku situovaného pozdĺž diaľnice aj s presne určenými druhmi stromov, ktoré mávajú mohutné koruny. Ministerstvo životného prostredia okrem iného tiež odporúča, aby kvôli zlepšeniu mikroklimatických pomerov boli navrhované vodné plochy doplnené fontánami a aby bola plánovaná zástavba zosúladená so svetlotechnickými predpismi.

Dodajme, že začatie výstavby polyfunkčného areálu Bergamon sa predpokladá koncom tohto roka. Podľa predstavy investora mala byť výstavba ukončená na sklonku roku 2010.

Páčil sa vám článok?