Preverujú prípad výstavby na Sputnikovej

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Podnetom na vydanie protestu prokurátora proti nezákonnému postupu, ktorý podala na prokuratúru členka občianskej iniciatívy Zelený Ružinov Dagmar Malíková, sa v súčasnosti zaoberá krajská a okresná prokuratúra v Bratislave.

Podnet podala po rozhodnutí mestskej časti Bratislava - Ružinov, ktorá vydala územné rozhodnutie k výstavbe domu na Sputnikovej ulici a stavbu povolila.

Podľa hovorkyne generálneho prokurátora Jany Tökölyovej Okresná prokuratúra Bratislava 2 v súčasnosti skúma formálno-právne náležitosti odporúčajúceho stanoviska ružinovského miestneho zastupiteľstva v uznesení číslo 289/2004 zo 14. decembra 2004. Krajská prokuratúra zaevidovala podanie 27. apríla 2006 a prešetruje ho. Do začiatku júla by mala o spôsobe jeho vybavenia rozhodnúť.

Členovia občianskej iniciatívy Zelený Ružinov sa snažili prostredníctvom petície s 1900 podpismi zabrániť výstavbe polyfunkčného objektu na Sputnikovej ulici. K výstavbe dal bratislavský magistrát v decembri 2005 súhlasné stanovisko, no po tlaku ružinovských občanov, ktorí bojovali o zachovanie poslednej zelenej plochy pri dome a predložení petície zmenil toto stanovisko na nesúhlasné. Nový dom sa má postaviť na pozemku, ktorý leží pri železničnom priecestí Ivánska - Vrakunská - Trnavská, po ktorom denne podľa D. Malíkovej prejde takmer 200 vlakov.

Zelená plocha, na ktorej má vyrásť dom, mala aj izolačnú a protihlukovú funkciu. Malíková tvrdí, že regionálny úrad verejného zdravotníctva tu v roku 2005 nameral pri prejazde nákladných vlakov hladinu hluku 95 decibelov, pričom norma je 60 decibelov cez deň a 50 v noci. Podľa Malíkovej však mestská časť toto stanovisko neberie do úvahy a vo veľmi krátkom čase bez prerokovania pripomienok občanov vydala územné rozhodnutie k výstavbe domu.

Ide o výstavbu bytového a polyfunkčného objektu, v ktorom je navrhnutých 101 bytov, 125 parkovacích miest v podzemnej garáži a 45 parkovacích miest v blízkosti domu. Objekt je navrhnutý v zalomenom tvare so siedmimi nadzemnými podlažiami a jedným podzemným. V severnom ramene majú byť ešte dve pôdorysne ustúpené podlažia s mezonetovými bytmi.

(brn, sita)

Páčil sa vám článok?