Na Jégého pribudne obytný komplex, jeho súčasťou bude výšková dominanta

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Jégého alej je názov nového polyfunkčného komplexu, ktorý má vyrásť na Jégého ulici v areáli bývalej továrne na výrobu nití - cvernovky. Prvá etapa výstavby sa začne v prvom kvartáli budúceho roku.

Okrem 499 bytov a apartmánov s celkovou rozlohou vyše 30-tisíc štvorcových metrov budú v komplexe k dispozícii plochy na parkovanie, ako aj priestory obchodné a reštauračné účely situované v parteri.

V architektonicky členitej stavbe s dvanástimi, resp. pätnástimi poschodiami, zakončenej 21-poschodovou vežou, budú jedno- až päťizbové byty s rozlohou od 40 do 200 štvorcových metrov. Na stavbu už bolo vydané územné rozhodnutie, investor začal rokovať so stavebnými firmami. Stavať sa bude na dve etapy, náklady na výstavbu predstavujú asi 900 miliónov korún. Je predpoklad, že byty sa budú odovzdávať v treťom štvrťroku 2008.

Ide o projekt spoločnosti FINEP Bratislava, ktorá je dcérou pražskej developerskej spoločnosti FINEP & Partners. Tá patrí medzi najväčšie developerské spoločnosti v Prahe, od svojho založenia v roku 1995 už dokončila desať bytových komplexov a predala viac ako 2000 bytov. Projektom Jégého aleje prvý raz vstupuje aj na slovenský realitný trh.

Historický priemyselný objekt v areáli bývalej cvernovky na Jégého ulici, ktorá bola prvou továrňou na výrobu nití v Uhorsku (otvorili ju v roku 1902), ostane zachovaný a s najväčšou pravdepodobnosťou bude zrekonštruovaný. Obnova čaká aj ďalší objekt bývalej cvernovky medzi ulicami Košická, Svätoplukova a Páričkova, kde má vzniknúť celý nový mestský blok, pričom developerom projektu je tiež česká spoločnosť - realitná skupina Sekyra Group. Za zmienku stojí, že oba tieto projekty sú v podmienkach Bratislavy prvými výraznejšími prejavmi trendu pretvárať tzv. brown fields - staré priemyselné štvrte - a budovať v nich niečo nové. Tento trend sa už v dohľadnej budúcnosti má prejaviť aj v zóne okolo Chalupkovej ulice, ktorá bola tiež kedysi typickou priemyselnou štvrťou.

Páčil sa vám článok?