Plánovaná výstavba južne od Petržalky niektorých Petržalčanov znepokojuje

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Južne od Petržalky by v priebehu najbližších desiatich až pätnástich rokoch malo vyrásť sídlisko veľké ako menšie okresné mesto, v ktorom by malo žiť najmenej 15-tisíc obyvateľov.

So vznikom tohto nového satelitu Bratislavy ráta zámer s pracovným názvom Petržalka juh - južná rozvojová os, ktorého verejné prerokovanie sa minulú stredu uskutočnilo v Primaciálnom paláci. Zámer ráta s tým, že na území s rozlohou asi sto hektárov rozdelenom do štyroch zón pribudne celkove asi 7000 bytov. Má tu byť okrem iného električkové depo, nákupné centrum nadregionálneho významu (niečo ako Aupark alebo Polus City Center), množstvo kancelárskych priestorov, už spomenuté byty a potrebná infraštruktúra ako školy či zdravotnícke zariadenia. V časti územia sa ráta s bývaním v mestských vilách, so športoviskami a aquaparkom. Má tu byť tiež nové autobusové depo Dopravného podniku Bratislava. Funkčné využitie územia má byť také, aby tu vznikali aj pracovné príležitosti, aby aspoň časť obyvateľov, ktorí tu budú žiť, nemusela dochádzať za prácou niekam inde. Pozitívom zámeru, ktorý ešte nerieši konkrétne stavby, ale je územno-plánovacou dokumentáciou, je, že ráta s veľkým množstvom zelených plôch - zaberajú až 60 percent územia.

Počas verejného prerokovania zámeru vysvitlo, že ešte mnohé veci treba doladiť - útvary mesta prezentovali viaceré výhrady a konštatovali rozpory s územným plánom. Predstaviteľov magistrátu nemilo prekvapilo, že na verejné prerokovanie sa nedostavil žiadny zástupca ministerstva životného prostredia. Udivujúca bola aj nízka účasť verejnosti - veľká miestnosť na prízemí Primaciálneho paláca, kde sa verejné prerokovanie uskutočnilo, bola takmer prázdna, prišla hŕstka ľudí. Boli to najmä obyvatelia Petržalky, ktorí netajili svoje obavy z uskutočnenia zámeru. Kládli nepríjemné otázky, prečo sa zasa začína stavať v komunistickom štýle na zelenej lúke. V diskusii okrem iného odznelo, že Petržalčania sú proti ďalšej výstavbe, pretože už ich je v Petržalke „nacvakaných“ viac ako dosť. Prítomní tiež upozornili, že už beztak preťažená MHD nezvládne zvýšenie nárokov na prepravu ďalších tisícok obyvateľov.

Páčil sa vám článok?