Digital Park na Einsteinovej ulici bude administratívnym areálom novej generácie

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Projekt administratívneho areálu Digital Park, ktorý vyrastá na Einsteinovej ulici oproti Auparku, sa zmenil, jeho základná koncepcia, ktorou je vytvorenie príjemného prostredia pre ľudí, však zostala zachovaná.

Na rozdiel od pôvodných zámerov zmenený projekt už neráta s výstavbou výškovej budovy. K už rozostavanému prvému objektu, ktorý bude dokončený v septembri tohto roka a bude v ňom 11 750 štvorcových metrov kancelárskych a obchodných priestorov, pribudne ďalších päť elegantných budov. Budú mať maximálne sedem nadzemných podlaží plus jedno ustúpené a budú vzájomne prepojené na úrovni šiestich podlaží, pričom v týchto prepojeniach by mali byť najmä zasadačky.

Každá z piatich budov ponúkne plochu 8500 štvorcových metrov priestorov vybavených všetkými súčasnými technológiami. Je predpoklad, že prvé tri z nových budov by mohli byť postavené do konca roku 2008, v nasledujúcom období by pribudli aj zvyšné dve.

Priestor medzi nimi má vypĺňať veľa zelene, ráta sa aj s jazierkom, promenádou, námestíčkom, kaviarňami s exteriérovými sedeniami a inými prvkami, ktoré majú vytvoriť príjemné prostredie pre ľudí. Práve dôraz na „ľudský rozmer“ je hodnotou, ktorou sa bude Digital Park odlišovať od všetkých ostatných projektov administratívnych komplexov v meste. Celý areál bude pešou zónou, bude z neho úplne vylúčená automobilová doprava, vozidlá sa do areálu dostanú len v podzemí a z jeho zadnej strany, priľahlej k železničnej trati.

Za zmienku stojí, že celý areál bude orientovaný na Hradný vrch, lichobežníkový pôdorys budov umožní výhľad na Hrad maximalizovať. Zeleň umožní areál ochrániť pred rušivými vplyvmi okolia, Digital Park však zároveň vďaka svojej výbornej polohe bude môcť v plnej miere využívať okolitú infraštruktúru. Prvý z objektov, ktorý sa už stavia, je priamo prepojený lávkou pre peších s Auparkom. Lávka, ktorá je v Auparku i v prvej budove Digital Parku na úrovni druhého nadzemného podlažia, bude vnútri areálu vyúsťovať na úroveň terénu, pretože päť nových objektov bude v teréne posadených asi o úroveň jedného podlažia nad okolie.

Na projekte Digital Parku pôvodne participovala liberecká spoločnosť Syner Group v spolupráci s bratislavskými architektmi. Do projektu Syner Group vstúpila finančná skupina Penta Investments, pre ktorú je Digital Park prvým projektom svojho druhu. Penta sa na vstup na trh realít pripravovala dlhodobo a postupne sa chce vypracovať na úroveň najväčších developerov pôsobiacich na slovenskom trhu. Pri výstavbe Digital Parku dôjde k synergii finančnej sily a znalosti miestnych pomerov zo strany spoločnosti Penta a stavebného know-how zo strany firmy Syner Group. Tím dopĺňajú spoločnosti Cigler Marani Architects v úlohe projektantov a EC Harris ako stavebný konzultant.

Páčil sa vám článok?