V priemyselnej zóne na Nivách pribudne nová štvrť, kde má byť až 1200 bytov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rozsiahly polyfunkčný areál s názvom Bergamon by mal do roku 2010 vyrásť v Ružinove - Nivách, v priestore, ktorý má v súčasnosti prevažne priemyselný charakter.

Nový komplex, doteraz najväčší svojho druhu na Slovensku, má vyrásť v priestore, ktorý bol pôvodne areálom Nákladnej automobilovej dopravy. Zo západnej strany toto územie susedí s areálom Doprastavu Bratislava, zo severozápadnej strany s areálom skladov. Pri južnej strane územia sú záhradky, južne za záhradkami pod protihlukovou clonou prechádza východný obchvat diaľnice D 1. Zo severu územie ohraničuje ulica Mlynské nivy, z juhu Hraničná ulica.

Navrhovaný polyfunkčný areál je koncipovaný v niekoľkých zónach, pôjde vlastne o novú mestskú štvrť vymedzenú ulicami Bajkalská - Prievozská - Hraničná - Mlynské nivy. Majú tu byť aj výškové budovy. O rozsahu projektu svedčí údaj, že by tu malo byť asi 1200 bytov s celkovou plochou 108-tisíc štvorcových metrov, vyše 17-tisíc štvorcových metrov budú zaberať administratívne priestory, 5800 štvorcových metrov budú mať obchody a športovo-relaxačné zariadenia. Zámer ráta aj s vytvorením takmer 1400 parkovacích miest. Spôsob zásobovania objektov areálu Bergamon teplom je navrhnutý v dvoch variantoch, jeden ráta s tým, že zdrojom tepla bude šesť plynových kotolní, podľa druhého by zdrojom tepla bola mestská tepláreň.

Ako sme už pred rokom informovali, komplex v hodnote vyše 3,4 miliardy korún sa chystá vybudovať izraelská spoločnosť so sídlom v Holandsku BSR Europe, ktorá je dcérskou spoločnosťou firmy BSR Group, v spolupráci so slovenskou akciovou spoločnosťou Bergamon. Spoločnosť BSR Europe sa na Slovensku angažovala najmä pri výstavbe biznis centier na Plynárenskej ulici.

Páčil sa vám článok?