Začína sa boj o ďalšiu novostavbu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

usťovanie zástavby či zvyšovanie budov v uličných líniách prináša so sebou takmer vždy aj nesúhlasné postoje. Často bývajú podmienené pocitmi, tentoraz nám však poslali obyvatelia Ostredkov námietku podloženú argumentmi.

V stanovisku, ktoré sformuloval pán Oto Preiner, zástupca vlastníkov bytov v domoch číslo 5-13 na Súmračnej ulici, vlastníci ako účastníci územného konania namietajú proti umiestneniu novej budovy v ich susedstve. Na parcele, kde pod radovým číslom Súmračná 3 stála predajňa potravín, má vyrásť päťposchodový obytný dom. Ako nás informovala hovorkyňa miestnej časti, ide o polyfunkčný dom, ktorý má mať podľa projektovej dokumentácie na prízemí garáže, kotolňu a priestory na prenájom, nad nimi má byť v piatich poschodiach 35 bytov.

Investorom stavby je spoločnosť ARDOM, s. r. o., Bratislava. Jej stanovisko sme nezískali, pretože na starej adrese už nesídli a na novej adrese má utajené číslo, navyše v opustenej predajni zjavne nič nie je. Zo stanoviska mestskej časti Ružinov nevyplýva, v akom štádiu je povoľovacie konanie, informovali nás len, že investor požiadal o vydanie územného rozhodnutia.

Práve proti tejto možnosti argumentuje O. Preiner okrem iného veľmi vážnym argumentom, že plánovaná stavba je tak blízko existujúcich obytných domov, že tie sa môžu pohnúť. V bývalom režime ich totiž postavili na tekutých štrkopieskoch prikrytých len tenkou vrstvou zeminy. Blízkosť niekoľkopodlažnej budovy sťaží obyvateľom prístup k domu a zatieni nižšie poschodia. Majitelia bytov z dotknutých siedmich domov sa cítia ohrození vo svojich vlastníckych právach, pretože predpokladaný dosah prípadnej stavby znížia hodnou ich bytov. K stavbe sa schyľuje bez ďalšej komunikácie s obyvateľmi, hoci tí už v marci minulého roku podpísali a podali na miestny úrad petíciu, v ktorej vyjadrili svoje nesúhlasné stanovisko.

Páčil sa vám článok?