Medzi Starým a Prístavným mostom sa pripravuje výstavba mestského centra

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch sa na magistráte končí prerokovávanie územného plánu zóny celomestského centra v Petržalke, ktorý rieši územie medzi Starým mostom a Prístavným mostom.

Obstarávateľom územného plánu je mesto Bratislava, spracovateľom je architektonický ateliér Markrop. Autormi urbanistickej koncepcie sú architekti I. Marko, M. Kropoláková, I. Kočan, V. Hrdý, T. Miklós, M. Janáči a P. Paulík. Územný plán zóny rieši reguláciu rozvoja územia medzi Starým mostom a Prístavným mostom od Dunaja po diaľnicu D1, jeho priestorové usporiadanie, funkčné využitie, dopravné vybavenie a iné aspekty. Ako sme už v Bratislavských novinách informovali, okrem iného sa v tomto priestore ráta s vybudovaním dvoch nových ostrovov v toku Dunaja a vytvorením centrálneho mestského parku v predĺžení Viedenskej cesty. Zástavba medzi centrálnym mestským parkom a nábrežím má byť riešená ako štruktúra otvorených blokových segmentov s maximálnou výškou päť nadzemných podlaží. Ráta sa s námestím, výškovou dominantou s najmenej 30 podlažiami, ktorá má plniť funkciu metropolitného symbolu centrálnej mestskej oblasti, ako aj so sústavou subdominánt s najmenej 20 podlažiami. Územný plán rieši napríklad aj premostenie diaľnice určené pre peších, ktoré by malo mať šírku najmenej 30 metrov. Územie je rozdelené do viacerých sektorov podľa funkčného využitia, pričom by tu mali byť bytové domy, občianska vybavenosť celomestského charakteru, ale aj viaceré význačné stavby. Medzi mostom Apollo a Prístavným mostom by napríklad mala byť viacúčelová hala na športové, kultúrne a iné podujatia s kapacitou 15-tisíc návštevníkov, v západnej časti územia zasa mestská hala s kapacitou 1800 návštevníkov. Navrhnuté je tiež cirkevno-edukačné centrum, nákupno-zábavné centrum, hotel, škola medzinárodných vzťahov, zariadenie kultúry a voľného času, špecializovaný obchodný dom a iné objekty.

Územný plán zóny celomestského centra v Petržalke sa prerokovával od 12. decembra minulého roku, deviateho januára sa uskutočnilo jeho verejné prerokovanie.

Páčil sa vám článok?