Na Bajkalskej ulici postupne vyrastú tri obytné veže, v ktorých bude 633 bytov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Už na jar budúceho roku by mala na mieste dnešnej autobusovej stanice na Bajkalskej ulici začať výstavba prvej z budúcej trojice obytných veží, ktoré budú mať po 24 nadzemných podlaží a bude v nich 633 bytov.

Zámer výstavby troch vežových objektov plniacich prevažne bytovú funkciu v tejto lokalite je známy už dávnejšie, došlo však k zmene projektu - pôvodne mali byť výškové stavby hranaté, nový projekt ráta s tým, že budú mať oblé tvary. Výstavba troch rovnakých veží, ktoré sa stanú výrazným mestotvorným prvkom a modernou dominantou Bajkalskej ulice, má celkove trvať päť rokov. Veže majú byť vysoké 74 metrov, čo je porovnateľná výška s neďalekými administratívnymi výškovými budovami Millenium Tower I. a II. V každej veži bude po 211 jedno- až päťizbových bytov, najviac však dvojizbových a trojizbových. Veže budú prepojené spoločnou štvorpodlažnou základňou. V podzemnom podlaží a na druhom, treťom a štvrtom nadzemnom podlaží majú byť parkovacie garáže, v ktorých bude 837 miest na parkovanie. Na prvom nadzemnom podlaží sú navrhnuté obchody, služby a recepcia. Na piatom nadzemnom podlaží sa ráta so zelenou strechou, fitnes centrom, klubom a pivnicami. Na 6. až 22. podlaží majú byť byty, na 23. a 24. podlaží mezonety a penthouse. Objekty budú vybavené najmodernejšími zariadeniami, vo vstupe do budov bude 24-hodinová recepcia, v ktorej bude umiestnený monitorovací panel kamerového systému situovaného v spoločných priestoroch, garážové brány vo vjazdoch do garáží budú na diaľkové ovládanie. Výťahy s prepravnou kapacitou 21 osôb umožnia obyvateľom dopraviť sa z garáží do bytov. Výhodou bytového komplexu je jeho strategická poloha, v blízkosti sú okrem Polus City Centra aj ďalšie obchody, základná škola, nemocnice, čerpacia stanica pohonných hmôt, ako aj množstvo zariadení pre šport a relax.

Projekt Three Towers (Tri veže) vytvoril tím architektov SCP Solomons (USA) - Peter Moravčík (SR) a vzniká pod hlavičkou troch silných spoločností. Toto konzorcium tvorí slovenská spoločnosť Cresco, írska firma Quinlan Private a česko-americká firma GE Capital Golub.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie