Naproti výstavnému centru Incheba rastie architektonicky pozoruhodný bytový dom

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Petržalka, predovšetkým okolie Einsteinovej ulice, zažíva stavebný boom. Jednou z práve budovaných nových stavieb je aj bytový dom B5, ktorý je súčasťou polyfunkčného centra na Zadunajskej ulici.

Tvarovo pozoruhodne riešený objekt sa nachádza v bezprostrednej blízkosti výstavného areálu Incheba. Výnimočne dobré je predovšetkým dopravné napojenie na Einsteinovu ulicu, čo umožňuje voľbu smerovania na všetky smery v meste i mimo neho. Vzdialenosť do centra mesta je cez Nový most menej než dva kilometre. Dobré je tiež napojenie na MHD spojené s možnosťou výberu viacerých autobusových liniek so zástavkami na Einsteinovej alebo na estakáde Nového mosta. Polyfunkčné centrum leží v bezprostrednej blízkosti Petržalského korza s mimoúrovňovým prepojením pešou lávkou ponad Einsteinovu ulicu k Inchebe.

Občianska vybavenosť tejto lokality je jej silnou stránkou: v samotnom polyfunkčnom centre sa okrem už postavených bytov nachádzajú administratívne priestory, obchody, služby, reštaurácia a pobočka banky. V rámci centra sú vybudované dostatočné plochy na parkovanie áut a podzemná garáž. Aj infraštruktúra bezprostredného okolia je na vysokej úrovni. Na Nobelovom námestí je supermarket Billa a ďalšie obchody a služby, neďaleko základná škola a dve gymnáziá. V dostupnosti asi desať minút chôdze je nákupné centrum Aupark.

Bytový dom B5 má sedem poschodí (ôsme ustúpené poschodie je súčasťou mezonetových bytov). Celkové riešenie je navrhnuté s ohľadom na situovanie pri rušnej dopravnej tepne, preto sú byty orientované do nádvoria s juhozápadnou orientáciou, čo umožňuje dostatočné preslnenie a presvetlenie obytných priestorov. Na severovýchod, smerom k Einsteinovej ulici a estakáde Nového mosta, sú situované chodby, schodisko a výťah domu. Napriek priaznivému situovaniu sú vzhľadom na požiadavky hlukového posúdenia lokality v oknách niektorých bytov osadené protihlukové mriežky, ktoré umožňujú vetranie bez otvárania okien pri požadovanom hlukovom útlme. V dome bude 60 bytov, sú prevažne dvojizbové, na siedmom poschodí sa nachádzajú trojizbové a štvorizbové mezonetové byty. Na prízemí a v suteréne sú vytvorené pivničné kobky pre každý byt. Cez suterén je dom priamo napojený na podzemnú garáž. Bytový dom B5, ktorý navrhli architekti Fedor Minárik a Marek Kolčák, začali stavať v novembri roku 2004, dokončený bude vo februári 2006.

Páčil sa vám článok?